REPOVI DEBATE: /

Zašto je Milanović do sada šutio o djedu koji je bio ustaša?

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

'Moj je djed bio ustaša, a to mom ocu iz partizanske obitelji nije smetalo.

14.8.2016.
17:10
PIXSELL, Igor Kralj
VOYO logo

Milanović je sve do sada skrivao navodnu činjenicu o djedu koji je bio u ustašama. Nije ga spomenuo niti u jednom od intervjua u kojima je govorio o svojim precima, niti u raspravama u kojima je sudjelovao o Bleiburgu, Teznom i Jasenovcu, kao niti u razgovorima s autorom njegove neautorizirane biografije.

Svih devet godina od kada je postao lider SDP-a Zoran Milanović šutio je o djedu ustaši, iako je jako detaljno opisao povijest svoje obitelji sve od 19. stoljeća. Koja je, barem po očevoj liniji, bila apsolutno partizanska i ljevičarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ: /

Imamo špijunsku, kriminalnu i proustašku koaliciju

Image
MILANOVIĆ: /

Imamo špijunsku, kriminalnu i proustašku koaliciju

Djed iz 'Male Moskve'

Dok su s očeve strane Milanovići stoljećima živjeli u siromašnoj Dalmatinskoj zagori, majka Đurđica Matasić stiže iz građanske senjske obitelji.

Ante Milanović, djed predsjednika SDP-a, do početka Drugoga svjetskog rata bavio se težačkim poslovima u Glavicama pokraj Sinja koje su još u Kraljevini Jugoslaviji nosile neslužbeni naziv 'Mala Moskva', što je govorilo o političkim sklonostima lokalnog stanovništva. Ante se partizanima priključio tek 1942. i ratovao je po Dalmaciji, a Drugi svjetski rat je, zajedno s bratom Ivanom, završio u oslobođenom Trstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po majčinoj liniji Stjepan Matasić, biološki djed Zorana Milanovića, rođen je 1892. Oženio se 1936., kada je imao 44 godine, Marijom Glavaš iz Krasnog. Bili su relativno imućna građanska obitelj. Iduće im se godine rodila Đurđica (Gina) Matasić, a 1938. i 1941. njezina braća Ante i Stjepan.

Mirni građanski život i sređeni socijalni status Matasića prekinut je 1943. godine kapitulacijom Italije, kada su u Senj ušli partizani koji su se zadržali nekoliko dana. Uskoro je uslijedio njemački protuudar i u zrakoplovnom napadu i teškom bombardiranju grada poginuo je djed Zorana Milanovića.

I ovdje u priču ulazi prešućivani Milanovićev djed koji je, navodno, bio ustaša. Navodno zato što o njemu nema nikakvih podataka.

Misteriozni ustaša i pokušaj pridobivanja desnici

Nakon rata, udovica Marija s troje male djece preselila se na Sušak, no budući da nije imala stalnu službu, bavila se raznim poslovima kako bi prehranila obitelj. Na Sušaku je upoznala Petra Plišića, radnika iz Ličkog Lešća, za koga se udala i početkom 50-ih doselili su se u zagrebačku Dubravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović kaže kako je Plišića uvijek doživljavao kao djeda, a opisao ga je u jednoj jedinoj rečenici kao “vrijednog zanatliju koji je jedno vrijeme kao gastarbajter radio u Njemačkoj”.

Televizijsko otkrivanje ustaše u obitelji upućuje na to da se Zoran Milanović želi prikazati prihvatljivim i za desno biračko tijelo, za koje očito misli kako je sentimentalno u odnosu na NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo