REKORDI SRUŠENI U NEKOLIKO HRVATSKIH GRADOVA! / Zbog neobičnog meteorološkog fenomena, bura grije zrak

Image

U Dubrovniku je izmjerena najviša temperatura od 2003., a na Hvaru otkako se sustavno mjeri temperatura

28.6.2019.
18:10
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg vrhunca toplinskog vala, sjeveroistočni vjetar donio smanjio je vlagu u zraku i spustio pokoji Celzijev stupanj u kopnenoj Hrvatskoj. No prodor zraka je na Jadranu samo povećao ionako visoke temperature.

Fenska bura

Kako pojašnjava Neverin, topla bura koja trenutno puše, poznatija pod nazivom fenska bura dodatno grije zrak podno planina. Riječ je o uobičajenoj pojavi koja se i inače događa kad se vjetar spušta niz planinu, zrak se zagrijava, a kad pritom zrak koji dolazi s kontinenta nije osjetno hladniji, kao rezultat imamo buru koja grije zrak u tolikoj mjeri da je on topliji nego bez puhanja bure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pada rekord za rekordom

Zbog toga su danas na obali padali rekordi. U Dubrovniku u 15 sati prema podacima DHMZ-a izmjereno je 37,3°C, a dosad najviša lipanjska vrijednost iznosila je 35,7°C od 13.6.2003.. U Zadru je prema podacima DHMZ-a u 16 sati izmjereno 35,0°C. Dosadašnja rekordna lipanjska vrijednost iznosila je 34,6°C (izmjerena 21.6.2012.).

Na Hvaru je u 13 sati izmjereno 36,9°C, a dosadašnji rekord viši je samo za 0,1°C! Prije 84 godine, dalekog 29.6.1935. izmjereno je 37,0°C. No temperature rastu nakon 13 sati pa je lako moguće da je taj rekord oboren, što će se vidjeti na podacima maksimalnog termometra koje DHMZ-a objavljuje nakon 20 sati. Sustavna mjerenja se na Hvaru vrše od 1858. godine, pri čemu bi to bila najviša temperatura izmjerena na toj lokaciji od tada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj srušen povijesni rekord

Francuska je u petak zabilježila najvišu temperaturu otkako su počela mjerenja, čak 44,3 stupnja Celzijevih, a za lipanj rekordnih 43 stupnja očekuje se i u Španjolskoj.

Živa u termometru popela se na 44,3 stupnja Celzijevih u Carpentrasu, u južnoj pokrajini Provence, objavio je Meteo France, potukavši rekord od 44,1 stupnjeva Celzijevih izmjerenih u kolovozu 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska meteorološka organizacija objavila je da će 2019. vjerojatno biti do sada najtoplija godina, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

U četiri francuska departmana proglašen je najviši, "crveni" stupanj opasnosti jer temperature više odgovaraju onima u Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature u dijelovima Španjolske trebale bi doseći novi rekord za lipanj od 43 stupnja.

Od 1975. Španjolska je doživjela devet toplinskih udara u lipnju, od kojih pet u zadnjem desetljeću, po Španjolskom meteorološkom zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjesni požar u Kataloniji

U Kataloniji i dalje bjesni požar koji je zahvatio 60 kilometara četvornih, a mogao bi progutati četiri puta više. Poljoprivrednicima je kazano da prekinu sve radove na 48 sati.

U Valladolidu u središtu zemlje od vrućine je umro 93-godišnji muškaracac srušivši se na ulici, a u gradiću kod Cordobe 17-godišnji mladić umro je nakon što je skočio u bazen poslije dana provedenog na polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj je zatvoreno gotovo 4000 škola ili rade skraćeno.

Pariška regija Ile de France već je zabranila prometovanje više od polovice automobila zbog zagađenja zraka. Promet je ograničen i u Lyonu, Strasbourgu i Marseilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrućine bi trebale potrajati do početka idućeg tjedna.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo