Nespecifična sezona /

Rekordan broj umrlih od gripe: sezona je već trebala završiti, a i neuobičajena je dominacija B virusa

Image
Foto: Thinkstock

Prošlog se tjedna ukupna brojka oboljelih popela na 57 tisuća, tako da se može očekivati da će do kraja sezone biti i oko 70 tisuća oboljelih

7.3.2018.
8:20
Thinkstock
VOYO logo

Čak 35 smrtnih slučajeva povezuje se s ovogodišnjom gripom, što je do sada najveći broj žrtava. Stručnjaci smatraju da je ta brojka bitno veća, no uzrok smrti se unatoč gripi pripiše nekom drugom uzročniku, piše Jutarnji.hr

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da je ova sezona po mnogočemu nespecifična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uočavamo jednu intenzivnu godinu, što po broju oboljelih, što po trajanju, ali i neuobičajenoj dominaciji B virusa, koja je trajala sve do unazad dva tjedna", kazao je Draženović.

Ove godine vrhunac gripe traje već punih deset tjedana, unatoč tome što se gripa uglavnom pojavljuje oko Božića i u repovima potraje do Uskrsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako dugo smo u tom visokom intenzitetu. Bolnice i čekaonice obiteljske medicine stalno su pune. Ima i brojnih komplikacija, a kako smo naveli, i nikad veći broj smrtnih slučajeva. Ove godine najviše su pogođene starije osobe i to mahom oni koji se nisu cijepili", kaže Draženović.

U Nacionalni centar za gripu samo je tijekom prošlog tjedna prijavljeno šest tisuća novih oboljelih, a sada se ukupna brojka popela na 57 tisuća, tako da se može očekivati da će do kraja sezone biti i oko 70 tisuća oboljelih. No, ta brojka nije potpuna, jer je riječ o prijavljenim oboljelima.

"Velik broj oboljelih ne bude prijavljen tako da se ta brojka može pomnožiti minimalno s dva. Samim time može se reći da je ovo jedna od većih epidemija u zadnje vrijeme", kaže Draženović.

Iako je prošlog tjedna zbog hladnog vremena broj zaraženih opet malo porastao, Draženović kaže kako ipak možemo vidjeti tendenciju slabljenja epidemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je također neobično, ali karakteristično za ovu sezonu je dominacija virusa tipa B, soja Yamagata. Naime, uobičajeno je da dominira virus tipa A, bilo H3N2 ili H1N1, a B se pojavljuje na početku ili na kraju sezone, ali u bitno manjem postotku.

Iako je cjepivo uvijek preporučljivo, upravo ova situacija s dominacijom tipa B bila je nezgodna za osobe koje su se cijepile. Ovogodišnje cjepivo tako nije sadržavalo dominirajući Yamagata tip. Unatoč tome, stručnjaci smatraju kako je ipak cjepivo dalo određenu zaštitu, piše Jutarnji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo