csi direkt /

Rekonstrukcija zločina: atentat na Mamića izveli su amateri, a ne profesionalci

U slučaju da iza napada na Mamića doista stoje samo neke ostrašćene budale kako to predstavlja njegov odvjetnik, onda bi se slučaj mogao brzo rasplesti

23.8.2017.
22:28
VOYO logo

Takve stvari se inače dešavaju oduvijek samo ih čovjek ne vidi dok se dešavaju drugima. Ono što treba zabrinuti je da u većini takvih slučajeva policija nije otkrila napadače. Na isti način kao i Mamić  svojedobno je u nogu upucan bivši vlasnik Nove TV Ivan Ćaleta, i vlasnik Dnevno.hr Mihael Ljubas. Otkriveni su ubojice bivšeg vlasnika Nacionala Ive Pukanića ali ne i naručitelj tog ubojstva. A nepoznati i dalje ostaju i ubojice i naručitelji ubojstva bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Montmontaže Nikole Lisičara i brojnih mafijaških ubojstava. Treba li se onda nadati da će napad na Mamića biti rasvijetljen? Ako u  pozadini tog napada stoji kriminalno podzemlje koje želi naplatiti neke stare dugove, onda od policije ne treba očekivati ništa. Ne samo zato jer je mafija jača od policije nego i jer mnoge žrtve takvih obračuna ne žele da se otkrije pozadina napada. U slučaju da iza napada na Mamića doista stoje samo neke ostrašćene budale kako to predstavlja njegov odvjetnik, onda bi se slučaj mogao brzo rasplesti. 

Dva napadača, više od 20 metara udaljenosti i čahure kalibra 7,65 milimetara na podu. To su jedine službene informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ:

>> Marijan Vlak ekskluzivno za RTL - 'Bez komentara sam, u kakvoj državi to živimo?': Mamiću u posjet stigla i majka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Mamić do daljnjeg ostaje u bolnici: zbog ozljede mora primati intravenoznu terapiju

>>Ekskluzivne snimke: Zdravko Mamić nakon napada stigao u bolnicu Sv. Duh u Zagrebu

>> Viđena dvojica napadača na Zdravka Mamića, u potjeru za njima uključeni i psi

>> Mamićev odvjetnik za RTL: 'Ovo je posao amatera' - Zdravko: 'Ne mogu me zastrašiti, sutra putujem u Albaniju!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kod Tomislavgrada propucan Zdravko Mamić: 'Izbjegao sam pogibelj'

"Radi se o zasjedi, pucano je iz vatrenog oružja, žrtva je ranjena, radi se o pokušaju ubojstva", kaže Dubravko Klarić, magistar kriminalistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kako...

"Sve je to ne samo amaterski nego I diletantski", dodaje Marijan Kraljević King.

Prije svega – čahure koje nisu pokupili odaju neznanje.

"Drugo, kalibar je potpuno neadekvatan i neuobičajen za takve stvari, osim kada bi se pucalo rafalnom paljbom iz Škorpiona", kaže King.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atentat nije jer žrtva nije likvidirana, a s druge strane...

"Kad  se puca iz vatrenog oružja, puca se da se ubije nekoga. Policija može pucati da onesposobi napadača, ali ovdje se radi o zasjedi I kaznenopravno to je pokušaj ubojstva", ističe Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastrašivanje bi bilo, objašnjava, pucanje u zrak ili samo pokazivanje oružja.

Iako i dalje na razini spekulacija – najvažnije u ovom napadu biti će odnos Mamića I napadača.

"Taj preddeliktni odnos između žrtve I počinitelja je vrlo bitan, a to ovoga časa nije jasno", jasno će Klarić.

King objašnjava, nogometni je svijet I kod nas I vani protkan lopovlukom I velikim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je čovjek podzemlja, da se razumijemo... Mamić u ovom času gubi strahovito podršku svuda, a budući da je on javni radnik – treba mu pomaknuti rejting prema gore..znate, naš narod voli žrtve I žali..nevezano je li zaslužila. ne branim ovo, naravno", kaže King.

Mnoge okolnosti atentata i obračuna kod nas nikada nisu objašnjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2003. godine tadašnjem suvlasniku Nove TV Ivanu Ćaleti napadač je pucao u noge nakon čega je on u bolnici potpisao prodaju svog udjela. Iste godine, također ‘upozorenje’ Ninoslavu Paviću. Nedaleko kuće na Tuškancu eksplodirala mu je bomba pod automobilom. Tvrdio je da je to odmazda zbog pisanja o organiziranom kriminalu. 

Možda najpoznatiji i najtragičniji primjer je onaj Ive Pukanića, 2008.godine. Njega je autobomba usmrtila na licu mjesta. Šest mjeseci prije toga pokušan je atentat na njega. Iako je ispalio 2 metka, nepoznati napadač Pukanića je promašio. Ivo Pukanić pokušavao je mjesecima objasniti težinu napada, povezanost s kokainom I narkomafijom, ali rijetko tko mu je tada vjerovao. 2015. godine, slučaj kontoverznog poduzetnika Michaela Ljubasa, kojemu su također na odlasku iz kafića pucali u noge.

"Svugdje kad se radi o pristupanju kaznenom djelu uzima se kao da se nikad nista slično nije dogodilo, samo tako možeš biti učinkovit. jednostavnost I analogija su vrlo opasni za kriminaliste", dodaje Klarić.

Iako se i Mamiću prijetilo, usporedbe nemaju smisla. Nekad napad bude - modus operandi, a nekad ispadne - čista slučajnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo