Tresla se brda... / Reiner o HSLS-ovom ostanku u koaliciji: 'U tri godine ni na jednom pitanju nije došlo do razdora'

Iako je HSLS već jednom prije 9 godina napustio HDZ, ovaj put za taj čin nisu imali hrabrosti

15.9.2019.
18:32
VOYO logo

Tresla se brda, rodio se - HSLS-ov ostanak u vladajućoj koaliciji. Ono što se tumači kao usporedba suvremene Hrvatske s NDH i pripisuje kao izjava Miloradu Pupovca, koji se ni u posljednjem istupu nije jasno ogradio ili ispričao, kako su to od njega tražili, natjeralo je HDZ-ove partnere na razmišljanje je li im mjesto uz Vladu Andreja Plenkovića

Iako je HSLS već jednom prije 9 godina napustio HDZ, ovaj put za taj čin nisu imali hrabrosti. HDZ vjeruje u opstanak vladajuće većine i ne brinu ih ni HSLS ni HDSSB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bila jednoglasna odluka"

Ispriku Milorada Pupovca kakvu su htjeli nisu dočekali pa su u HSLS-u toliko ljuti da su u Novom Vinodolskom morali vijećati - ostaju li dio vladajuće većine ili će godinu dana prije parlamentarnih izbora otići u oporbene redove, kako je to Središnjem vijeću, tvrdi on sam, predložio šef stranke.

"Nije bila jednoglasna odluka. Donijeli smo odluku da ne izlazimo jer da nije dobro da liberalna i građanska stranka izađe iz koalicije na temi nacionalnih manjina, to je bio jedini razlog", objasnio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor ističe da su im Pupovčeve izjave prelile čašu, ali i da oni ne nastupaju s pozicija nacionalista ili desničara, nego kao liberali koji se zalažu za zaštitu prava manjina. Ipak, u buduće će, kažu, drukčije odlučivati. 

"To znači da ako se ponovi konferencija za medije Milorada Pupovca, ako budemo imali zahtjev Milana Bandića da se usvoji GUP, inače neće biti saborske većine, ili ako budemo ponovno imali desetu ucjenu HNS-a, da ja sam, s prenesenim ovlastima od Središnjeg vijeća donesem odluku o izlasku iz koalicije. I to će tako i biti", kazao je Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko važnih stvari uvijek postižemo konsenzus"

U HDZ–u ne strahuju i vjeruju u opstanak vladajuće koalicije do samog kraja. "Ključno je da se oko važnih stvari uvijek dogovaramo i postižemo konsenzus i kao što vidite u 3 godine smo taj konsenzus i postizali oko svih praktički važnih pitanja i ni na jednom pitanju do razdora nije ni došlo i nadam se da do kraja mandata neće ni doći", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ovac Željko Reiner.

Oporba je kritična prema vlasti, prije svega prema HDZ-u, dok HSLS u cijeloj priči ne smatraju relevantnim faktorom. "Oni su isključivo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om ušli u Sabor i nije to nimalo relevantno za ovaj trenutak. Manje je od godinu dana do izbora i najvažnije je da na njima promijenimo korumpiranu i nesposobnu vlast", kazao je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što god HSLS napravi, ne mogu promijeniti svoju poziciju"

Ni HSS-ovce koji su danas tradicionalno hodočastili u Mariju Bistricu ne fasciniraju problemi u redovima vladajućih. "Samo se nadam da su ljudi svjesni tko je pozicija, a tko opozicija zadnjih godina, a HSLS što god napravi ne mogu promijeniti svoju poziciju", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

A o odlasku ili ostanku u vladajućoj koaliciji, odlučit će vrlo brzo još jedan HDZ-ov vjerni partner – HDSSB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo