Simbolična gesta /

Reformisti predložili odavanje počasti Arsenu Dediću postavljanjem spomenika na godišnjicu njegove smrti

Image
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Zagrebački reformisti predložili su odavanje počasti Arsenu Dediću postavljanjem spomen ploče u Haulikovoj ulici gdje je stanovao posljednje 42 godine

5.7.2016.
10:33
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak su zagrebački Reformisti poslali apel zagrebačkom gradonačelniku, 
Gradskoj skupštini, Odboru za kulturu te nadležnom gradskom Povjerenstvu da podrže projekt odavanja časti najznačajnijem kantautoru u povijesti hrvatske popularne glazbe. Arsen Dedić napustio nas je 17. kolovoza prošle godine uslijed dulje borbe sa sepsom. 

"Za mjesec i pol dana navršava se prva godišnjica otkako nas je napustio Arsen Dedić, kojeg u stručnim krugovima ocjenjuju kao najkompletnijeg i najvažnijeg kantautora u povijesti hrvatske popularne glazbe, čiju pjesničku profinjenost na hrvatskoj glazbenoj sceni nije dosegnuo nitko", podsjetili su Reformisti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov opus je još za njegova života postao nacionalna baština stoga je razumljiv razlog odavanja ovakve počasti. Iako se razmišljalo o tome da ulica nosi njegovo ime, poznato je da je Arsen takvu mogućnost otklonio stihovima "neka ne nosi ulica moje ime, dajte ga nekom brodu". 

Arsen je, nakon šibenskog djetinjstva, u Zagrebu živio od svoje 19. godine do smrti, punih 58 godina. Iza sebe je ostavio brojne nezaboravne pjesme poput "Kuća pored mora""Moderato cantabile" ili "Ne daj se Ines". Pisao je filmsku, televizijsku i kazališnu glazbu, objavio je više zbirki pjesama, a njegova dječja pjesma "Kad bi svi ljudi na svijetu" najpoznatija je i najpopularnija pjesma tog žanra. Pisao je tekstove za mnoge popularne pjevače i grupe, a manje se zna da je bio tekstopisac i za hitove Bijelog dugmeta i Zdravka ČolićaĐorđe Balašević u Pjesmi o Arsenu napisao je "uvijek sam imao namjere jasne što želim biti kad odrastem, ja bit ću Arsen". Arsen je za života primio brojne nagrade, a 1995., podsjećaju Reformisti, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Nositelj je i spomenice Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo