NAKON ODLUKE O MILANOVIĆU / Reakcije stručnjaka: 'Ako nastavi po svom, poništit će izbore'; 'Rješenje je jednostavno - ostavka i kreće show'

Image
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Za Krešimira Macana odluka Ustavnog suda bile je očekivana: 'A u vijeću sudaca njih sedam je sljevice, četiri je sam postavio'

18.3.2024.
14:23
Sime Zelic/PIXSELL
VOYO logo

RTL-ov politički komentator Krešimir Macan komentirao je stav Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može na parlamentarne izbore.

"Sve je očekivano, cijela se ustavnopravna struka slaže s tim, sad čekamo potez predsjednika jer riskir da se izbori ponište", rekao je Macan i podsjetio na to kako je Milanović rekao da će poštovati Ustav. "On je sad dobio upozorenje", naveo je naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je rješenje jednostavno: "Neka dade ostavku i onda kreće show!"

Odluku, koju je pročitao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, donijelo je vijeće sudaca i Macan podsjeća da je sedam sudaca s ljevice. "A Milanović je imenovao njih četiri", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ustavni stručnjak Mato Palić također nije iznenađen ovom odlukom: "To se sve moglo čuti u javnom prostoru i stav je bio potpuno očekivan. Sve drugo bilo bi veliko iznenađenje i ne bi se moglo nikako valjano obrazložiti", rekao je Palić.

Na pitanje ima li Milanović manevarskog prostora, odgovara da je jedino to da podnese ostavku te da se uključi u kampanju. "A osobno je rekao da to ne namjerava", naveo je Palić. Opcija je i da se ne suzdržava od sudjelovanja u kampanji. "A predsjednik Ustavnog suda rekao je da je Milanović kršio Ustav za vikend. U perspektivi - ako bi nastavio po svom, postoji mogućnost da bi izbori bili poništeni", podcrtao je i Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA NA VIJETNAMSKOM /

SDP ismijao lažne lajkove HDZ-a, Plenkoviću montirali šešir: 'Botovi nemaju granice'

Image
PORUKA NA VIJETNAMSKOM /

SDP ismijao lažne lajkove HDZ-a, Plenkoviću montirali šešir: 'Botovi nemaju granice'

Nastavio je da ne vjeruje da će Milanović dati ostavku jer da bi to već učinio da je htio. Ako to učini dok konstituiranja novog Sabora, njegovu dužnost bi po sili zakona preuzeo Gordan Jandroković koji bi privremeno obnašao dužnost predsjednika.

Nastavio je da će u narednom razdoblju jako vagati i analizirati govore Milanovića te će se preispitivati je li to dio kampanje ili je to njegovo normalno djelovanje kao predsjednik. "Trebat će razgraničiti što je sudjelovanje u kampanji, a što normalna predsjednička retorika", ističe Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte izjave sudaca koji odlučuju o Milanoviću: 'Bilo je i težih odluka'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo