RAZINE ONEČIŠĆENJA ZRAKA SVE SU GORE I GORE: / 'Naš problem još postoji, moramo nešto učiniti zbog naše djece'

Image
Foto: PIXELL

Stanovnici Slavonskog Broda mjesecima se bore za čišći zrak u svojem gradu koji je onečišćen zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda.

28.8.2017.
8:57
PIXELL
VOYO logo

Više od osam godina stanovnici Slavonskog Broda udišu zrak lošije kvalitete, a stanje je sve gore i gore. Tome u prilog idu i podaci o broju smrtnih slučajeva povezanih s respiratornim sustavom kojih je sve više. Granične vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica u zraku često su iznad svih propisa stoga je ovaj grad među najzagađanijima u Europi.

Peticije, prosvjedi, performansi... na različite se načine do sada pokušavalo upozoriti na ovaj veliki problem, nisu urodili plodom. Iako svjesni problema s kojim se stanovnici Slavonskog Broda svakodnevno suočavaju, vladajući još uvijek nisu reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMATIČNE PORUKE IZ SINDIKALNE POVORKE: /

'Ako političarima ovo nije strašno, onda ne znamo što da im drugo kažemo'

Image
DRAMATIČNE PORUKE IZ SINDIKALNE POVORKE: /

'Ako političarima ovo nije strašno, onda ne znamo što da im drugo kažemo'

Brođanima staklenka korčulanskog zraka

Psihologinja Maja Bonačić simbolično se prevezla biciklom oko 500 kilometara, od Korčule do Slavonskog Broda, noseći slavonskobrodskoj djeci staklenku čistoga korčulanskog zraka. Ovo je još jedan način na koji se želi upozoriti vladajuće da je krajnje vrijeme da se problem zraka u Slavonskom Brodu napokon počne rješavati jer će posljedice nečinjenja ugroziti ne samo trenutno stanovništvo već utjecati i na generacije koje tek dolaze.

'Nije mi bilo teško, zabavno je biti dio jedne pozitivne priče. Staklenku čistog zraka djeci Slavonskog Broda poslala su djeca iz dva korčulanska dječja vrtića, njih tristotinjak. Radili su radove i na neki način sami kreirali društvo i promjene', rekla je Maja po dolasku u Slavonski Brod za 24 sata, gdje su je dočekale slavonskobrodske mame, njih više od 2500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Okupljat ćemo se stalno i biti glasne i jasne jer ćemo samo na taj način nešto i postići', rekla je Ivana Smolčić Jerković, jedna od majki iz Slavonskog Broda koje su sudjelovale u nedavnom performansu primitka staklenke čistog korčulanskog zraka, kojim se željelo skrenuti pozornost na činjenicu da u jednoj zemlji Europske unije djeca nemaju jednaka prava samo zbog mjesta u kojem su se rodila.

'Naš problem još postoji i život nije bajka. Cilj nam je bio senzibilizirati javnost, a tu su i naša djeca, zbog koje moramo nešto poduzeti. Mislim da se svi skupa moramo zapitati što ćemo učiniti, a najviše oni na vrhu, jer ovo više nema smisla', rekli su organizatori performansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajući podaci

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu dominantni je izvor onečišćenja zraka, potvrdila je to preliminarna studija procjene dominantnih udjela izvora onečišćenja koju je izradio Institut za medicinska istraživanja. Njome je utvrđeno i da na onečišćenje zraka lebdećim česticama, osim Rafinerije Brod, utječu lokalna industrija, promet, kao i uređaji za loženje, no znatno manje.

Podaci mjerenja pokazali su da je stupanj onečišćujućih tvari konstantno druge kategorije s tendencijom pogoršanja, koncentracije sumporovodika i benzena nekoliko su puta veće od graničnih vrijednosti, no i devet godina od ponovnog početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu ne zna se hoće li problem stanovnika Slavonskog Broda biti riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo