svjetski dan borbe protiv AIDS-a /

Razgovarali smo s muškarcima koji su zaraženi virusom HIV-a: otkrivaju s kakvim su se sve osudama morali suočiti

Danas je svjetski dan borbe protiv AIDS-a, bolesti, koja još uvijek izaziva gomilu kontroverzi. Iako znaju da se bolest ne prenosi dodirom, korištenjem zajedničkog wc-a ili tipkovnice, mnogi oboljele i dalje degradiraju

1.12.2016.
18:20
VOYO logo

Zvat ćemo ga Ivan. Ime je lažno, ali dijagnoza je stvarna i grozna. Zaražen je virusom HIV-a.

"Živiš kao zombi, ideš gradom, ne prepoznaješ ljude, promijenjen si psihološki, propadneš psihički, totalno si izmijenjen više te nije briga ni za što, hoće li će te zgaziti auto, to je sad nebitno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kad dobiješ nalaz, osjećaš se kao osuđenik na smrt. I to bez pomilovanja.

"Kad sam bio u bolnici u Zagrebu, mama i tata su bili užasno zgroženi vrištali su preko telefona – tako ti to i treba kad si se tako ponašao ovako onako i uglavnom nisu došli po mene u bolnicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuči kao netko tko bi se mogao zvati Josip, Petar ili Marko. Svejedno je kako mu je ime. I on je jedan od 1403 osobe zaražene HIV-om u Hrvatskoj. Jedan od onih koji, kao da sama dijagnoza nije dovoljno teška, trpe diskriminaciju zbog svoje bolesti. Radio je na recepciji hotela. Želio je biti fer i priznao je šefu od čega boluje.

"Kako sam mu to rekao, dakle, tom svom menadžeru u povjerenju, očekivao sam da će to isto ostati između nas dvoje, da neće ići dalje odnosno da će on to držati za sebe".

Ne da nije zadržao za sebe već mu je ubrzo uručio otkaz.

Ivan je također bez posla. A nakon što je otkrio da je HIV pozitivan, ostao je i bez partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Parner je pobjegao, jednostavno misleći da ima sovj život, kao da ništa između toga nije bilo. Toliko dugo biti s nekim onda on pobjegne bježeći od stvarnosti, ignorirajući tu bolest, svoju, tvoju, svejedno je".

Ivan ne krije da je homoseksualac. Njegov partner tu je informaciju krio. I to od vlastite supruge. Ivan se, kaže, štitio i redovito testirao i na žalost vjerovao osobi koju je smatrao životnim partnerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su puno razuzdaniji, puno opušteniji jer kad odu od doma, kad ostave ženu doma ili kad su sami doma oni sebi pretvore život u neki pakao. Pakao, carstvo droge, alkohola, razuzdane seks orgije, sve to ne pazeći na posljedice što će biti za njih i za druge i onda se oni povuku i do njih se više nikada ne može doći.

Ovo su priče dvojice homoseksualaca. Da, još uvijek je to najrizičnija skupina, no raste i broj heteroseksualaca koji se virusom HIV-a zaraze spolnim odnosima bez zaštite. Gotovo 90 posto zaraženih čine muškarci, a od 1985 do danas umrlo je 202 oboljelih.

Važno je naglasiti – testiranja su besplatna i anonimna, no pametnije je učiniti sve da biste ovu bolest spriječili, a ne liječili.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike