RTL DOSJE /

Ravnatelji škola za RTL o nastavi i mjerama: 'Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine'

Na početku smo još jedne, koronom sputane školske godine, no mjere su ovoga puta blaže

5.9.2021.
21:55
VOYO logo

Od sutra svi učenici ponovno u školskim klupama. Nova pandemijska godina s novim - blažim pravilima.

Maske ipak ostaju. Obvezne su za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, a u srednjim školama gdje nije moguće osigurati razmaka od 2 metra. Morat će ih nositi i nastavnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine. Različiti ulazi za različite razrede, različiti termini ulaska u školu, odmori u različitim terminima. Sve na tragu onoga od prošle godine, poštujući sve novo doneseno", kazao je Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Image
o covid potvrdama /

Sindikalist Stipić za Danas: 'Roditeljski sastanci nisu Severinini koncerti. I ovako se borimo da roditelji na njih dolaze. Neki bi jedva čekali takva ograničenja'

Image
o covid potvrdama /

Sindikalist Stipić za Danas: 'Roditeljski sastanci nisu Severinini koncerti. I ovako se borimo da roditelji na njih dolaze. Neki bi jedva čekali takva ograničenja'

Dopušteno je miješanje učenika različitih razreda pa se u učionice vraća dopunska i dodatna nastava, kao i nastava izbornih predmeta. To je posebno važno za praktičnu nastavu u strukovnim školama. U sportske dvorane vraćaju se treninzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživo u školam dopušteni su i roditeljski sastanci. Hoće li za to biti potrebne COVID potvrde odluka je na ravnateljima.

"Ne znam koliko to ima smisla s obzirom da u našoj školi, ali i u svim ostalim školama učitelji i djelatnici škole – nemaju svi COVID potvrde, nisu svi cijepljeni, nisu svi preboljeli koronu, pa onda sad inzistirati na tome da roditelji donose COVID potvrdu, ne znam tko im to može narediti i koliko to ima smisla", kazao je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

COVID potvrde za učitelje nisu potrebne, do sada je prema podacima Ministarstva cijepljeno 55 % zaposlenih u osnovnim i oko 60% u srednjim školama. 

Da škole moraju ostati otvorene pokazalo je i istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 5 tisuća nastavnika i 27 tisuća učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše mi je smetalo kad smo bili online, nisam se mogao družiti s prijateljima. Teško je. Drukčije je kad je učitelj s tobom u razredu, a drukačije je kad je iza ekrana", kazao je prije tjedan dana za RTL Roko Dekalić, učenik Osnovne škole Milana Langa u Bregani. 

"Bolje u učionici biti. Lakše učim, učitelji objašnjavaju bolje. Ni učitelji ne znaju baš na online", kazao je isto prije tjedan dana Danijel Dorotić, također učenik Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 60 % maturanata kaže da je pandemija na njih imala negativan utjecaj, a isto mišljenje dijeli i 37 % učenika 6. razreda. Više od polovine maturanata smatra da je pandemija negativno utjecala na njihovo psihičko zdravlje.  

"Mi bismo trebali kretati baš od njega. Od mladog čovjeka, djeteta pojedinca, koje je ako hoćete već sad izgubilo godinu i pol dana škola, godinu i pol normalnog odrastanja. Ne smijemo dopustiti da to bude 2 i pol godine. Razlika je kad imate 8, 9 godina to nije isto kao kada imate 44,45,46", kazao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja. 

Istraživanje je pokazalo da su mjere i online nastava negativno utjecali na motivaciju za učenje i radne navike. Preporuka agencija za odgoj i obrazovanje školama je da na početku nastave održe inicijalne provjere znanja učenika koji se ne vrednuju ocjenom.

"To je zapravo neka početna slika da učitelj sam vidi koliko pojedini učenici znanju i da zna napraviti plan, sadržaje, vidjeti što treba popraviti, doraditi, koliko imam rupa u znanju. Mislim da se oko toga ne bi trebala nikakva buka dizati", tvrdi ravantelj Matijašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od polovine učenika su odlikaši, a zaslužuje li i sustav obrazovanja odličan pokazat će nacionalni ispiti. Bit će to ocjena sustava, a ne učenika. 

"Rezultati nacionalnih ispita ne trebaju brinuti učenike jer se neće vrednovati tako da im utječu na ocjenu, dobit će povratnu informaciju o tome kako su usvojili gradivo koje su pisali. Isto tako će koristiti nacionalnim institucijama, Ministarstvu, Agenciji, Nacionalnom centru kakve promjene u sustavu obrazovanja su potrebne", kazao je Vinko Filipović, v. d. ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni ispiti provodit će se u 80 škola iz cijele Hrvatske. U svibnju će ih pisati osmaši, a učenici koji sutra kreću u 4. razred  u listopadu iduće školske godine kao petaši polagati će nacionalni ispit iz gradiva 4. razreda. Njihovo znanje provjeravat će se iz hrvatskog jezika i matematike te prirode i društva. U 8. razredu ispite će pisati iz hrvatskog, matematike, fizike, kemije i biologije. 

Ove godine pisat će se i probna matura jer ova generacija maturanta nastavu je pohađala po novim kurikulumima.

"Cilj je da učenicima tijekom ožujka i travnja ponudimo probni ispit kako bi vidjeli što ih čeka na maturi. Pisat će sve predmete u 4. razredu, a učenici sadašnjih trećih razreda pisat će probni ispit iz hrvatskog i matematike", tvrdi Filipović. 

Posljedice potresa osjećat će i Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu. U Zagrebu obnovu čeka još 13 škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za 19 dana su trebali biti gotovi radovi, mi smo danas dalje nego prije 10 tjedana. Optimizam me ne napušta, ali  ne mogu reći niti jedan logičan i približan datum, Volio bih da ovaj tjedan radovi počnu, a kad će biti gotovo to treba pitati građevinare", kazao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Na Banovini su u potresu teže stadale 22 škole, 9 ih je obnovljeno,  ostale obnovu i dalje čekaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo