RAVNATELJ SOA-E O CYBER KRIMINALU / Markić: 'I Hrvatska je na meti napadača koji EU i NATO doživljavaju kao prijetnju'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Globalna iskustva, posebno iz SAD-a, uče nas koliko je važno aktivno se uključiti u zaštitu kritične infrastrukture od kibernetičkih napada', kazao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić

28.8.2022.
8:50
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

U kibernetičkom prostoru, ogledalu realnog svijeta, bilježi se sve više slučajeva špijunaža, sabotaža, kriminala i terorizma, a u zaštiti je ključna međunarodna suradnja, ocijenio je u razgovoru za Hinu ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.

"Naša iskustva pokazuju da je jedan od ključnih elemenata u području kibernetičke sigurnosti jaka međunarodna suradnja te smo ponosni što možemo istaknuti izvrsne partnere, prvenstveno u okvirima NATO-a i EU. Globalna iskustva, posebno iz SAD-a, uče nas koliko je važno aktivno se uključiti u zaštitu kritične infrastrukture od kibernetičkih napada jer to postaje sve učestalija prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, kazao je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednička operacija s američkom službom

Prošloga tjedna Kibernetičko zapovjedništvo SAD-a (USCYBERCOM) izvijestilo je da je s hrvatskom 'tajnom službom' provelo operaciju protiv “zloćudne kibernetičke aktivnosti”, pohvalivši pritom razinu organizacije, vidljivost i proaktivnost SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost.

Riječ je o centru osnovanom 2019. kao odgovor na sve češće kibernetičke napade na hrvatsku državnu i kritičnu infrastrukturu. U međuvremenu se SOA-a u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora proširila i izvan sustava državne i javne uprave kako bi spriječila udare poput onoga iz 2020. kada je tzv. ransomware-om napadnuta najveća hrvatska energetska tvrtka i niz drugih manjih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo osnivali centar rekli smo da imamo nekoliko komparativnih prednosti. Mlade, školovane i sposobne ljude, pristup modernoj tehnologiji i međunarodnim partnerima. Pri tome smo osobito aktivni bili u širenju mreže partnerstava sa saveznicima, uz stalnu potporu državnog vrha koji nam je omogućio provedbu ove, ali i drugih sličnih naprednih operacija”, ističe Markić.

Image
JESTE LI DOVOLJNO ZAŠTIĆENI ONLINE? /

Hakerski napadi postaju sve opasniji, stoga pogledajte veliki vodič za cyber sigurnost

Image
JESTE LI DOVOLJNO ZAŠTIĆENI ONLINE? /

Hakerski napadi postaju sve opasniji, stoga pogledajte veliki vodič za cyber sigurnost

Iza napada države koje NATO i EU doživljavaju kao prijetnju

Na operaciju s elitnim američkim stručnjacima odlučili su se, kaže, iz više razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je SAD strateški partner s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve i s kojim smo izgradili najveću razinu povjerenja i pouzdanosti tako da nismo dvojili kada smo saznali za ovaj program. Upoznali smo državni vrh s programom koji nas je podržao i dao odobrenje za provedbu zajedničke operacije."

Od osnivanja centra, ističe, SOA je imala visoko postavljene ambicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo biti na vrhu tehnološkog razvoja i imati opipljiv pozitivan učinak na našu kibernetičku sigurnost. Zato smo se odlučili na rad s partnerima koji su na tehnološkom vrhu, kako bi se mogli uspoređivati s najboljima. Kada smo saznali za Hunt Forward bili smo zainteresirani jer je operacija bila kao skrojena za naše potrebe”.

Amerikanci su pritom ponudili svoju ekspretizu i know-how u radu s hrvatskim agentima u lovu, prevenciji i sprječavanju malicioznih tzv. APT napada koje podržavaju države što NATO i EU percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lov je bio temeljit i uspješan'

"Dakle, dobili smo sve što smo u našoj strategiji razvoja trebali - mogućnost rada s partnerom s najvećim sposobnostima i znanjima, dijeljenje znanja i metodologije rada, provjeru naših sustava i alata te iskustvo interoperabilnosti koje je vrlo važno u savezničkom okruženju. Ova vrsta suradnje je potrebna jer širi naš doseg, poglede i sposobnosti i važno nam je da naši ljudi stječu iskustva rada u radu s partnerima”.

Osim toga, kako je SOA nositelj izgradnje sustava zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, bilo je važno provjeriti i funkcioniranje sustava na međuresornoj nacionalnoj razini gdje je operacija Hunt Forward, po Markićevim riječima, poslužila kao katalizator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S naše strane, kao saveznica SAD-a i članica NATO-a, Hrvatska je meta istih napadača kao i ostale zapadne države pa smo mogli ponuditi novo 'lovište' u hvatanju malicioznih aktera te prijenos naših iskustava i stečenih znanja” pojašnjava šef SOA-e.

Operacija je, navodi Markić, u potpunosti opravdala očekivanja, jer je "lov bio temeljit i uspješan” te su u više navrata spriječeni maliciozni napadi na hrvatsku državnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprocjenjiva vrijednost ljudskih kontakata

"Uz know-how i operativno iskustvo s američkim timom, dobili smo i ono što se ne može iskazati u brojkama i statistici - neprocjenjivu vrijednost ljudskih kontakata i mreže poznanstava kroz koja ćemo i nadalje razvijati naše partnerstvo, interoperabilnost i dijeljenje informacija”. SOA je, nastavlja, kroz operaciju definirala i područja poboljšanja te ciljeve daljnjeg razvoja sustava i unapređenja sposobnosti.

"Ono što me kao ravnatelja posebno obradovalo jest potvrda da smo na dobrom putu, da imamo sposobne ljude, kvalitetne alate i dobro postavljen sustav. Jer kad vam to kažu stručnjaci iz USCYBERCOM-a, znate da ste dobili potvrdu od najboljih u branši”, navodi Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prijetnje Hrvatskoj u cyber prostoru kaže da se ne razlikuju od prijetnji drugim članicama NATO-a i EU-a.

"O namjerama i interesima državno sponzoriranih napadača najviše govori podatak da uglavnom vrebaju informacijsko-komunikacijske sustave ministarstva vanjskih poslova i obrane, dok zadnjih godina bilježimo napade i na druga državna tijela. O sve većim prijetnjama našoj kibernetičkoj sigurnosti govori podatak da smo u 2021. zabilježili 40 posto više državno sponzoriranih napada negoli godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veći broj APT napada na državne institucije

Uz sve veći broj APT napada na naše državne institucije i u Hrvatskoj smo zabilježili trend da se taktike, tehnike i procedure državno sponzoriranih APT skupina sve više koriste i u kibernetičkom kriminalu i napadima na kompanije kako bi ih ucjenjivali ili onemogućili njihov rad”.

No, sustav se u tim slučajevima pokazao vrlo kvalitetnim i dobro postavljenim, a zajedničke operacije poput Hunt Forwarda rezultiraju daljnjim jačanjem sustava u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora, zaključio je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Andrej Matijašević (HINA)

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo