SLUČAJ KOJI JE POTRESAO HRVATSKU: / 'Ovo je pitanje koje ne bi trebalo biti postavljeno nijednom čovjeku'

Image
Foto: Pixsell

Dramatični apeli stižu već danima iz zagrebačke dječje bolnice. Nedostaje novca za skup lijek mališanima oboljelima od rijetkog zloćudnog karcinoma - neuroblastoma.

16.6.2017.
20:47
Pixsell
VOYO logo

Lijek je u svibnju registriran u Hrvatskoj, no nije na listi HZZO-a, a ni bolnica nema novca za njega. Od devetero malenih pacijenata u Hrvatskoj koji imaju neuroblastom, njih sedmero su kandidati za liječenje imunoterapijom i s obzirom na novčanu situaciju bolnica bi trebala odlučiti kome će od njih omogućiti lijek.

Image
NEMA NOVCA ZA SEDMERO TEŠKO BOLESNE DJECE: /

'Lijek je preskup, ne možemo birati koje će ga dijete dobiti, a koje ne'

Image
NEMA NOVCA ZA SEDMERO TEŠKO BOLESNE DJECE: /

'Lijek je preskup, ne možemo birati koje će ga dijete dobiti, a koje ne'

Šef klinike sada mora odlučiti hoće gotovo cijeli bolnički budžet za posebno skupe lijekove potrošiti na liječenje sedmero malenih pacijenata ili će tim novcem liječiti ostatak bolesne djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je upravo pitanje koje ne bi smjelo biti postavljeno nijednom liječniku, nijednom čovjeku. Ako ste gledali onaj predivni film "Sofijin izbor", u kojem Meryl Streep bira između dvoje svoje djece... Ja ne želim biti u toj ulozi. Vjerujem da niti jedan od mojih liječnika također ne želi biti u toj ulozi. A ne bi niti trebao. Mi bismo trebali odlučivati na osnovu jasnih medicinskih kriterija. Ako pitate moje osobno mišljenje, ili taj lijek trebaju dobiti svi koji ga trebaju, ili ga ne treba dobiti nitko", riječi su kojima je za Novu TV situaciju prokomentirao ravnatelj Klinike za dječje bolesti dr. Zoran Bahtijarević.

Dr. Bahtijarević smatra kako je pokretanje peticije građana, pritisak medija te roditelja tek gašenje vatre jer se ista situcija ponovno može dogoditi za mjesec ili više njih. Stoga smatra da problem treba riješiti na razini struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko sporni lijek uopće može pmoći oboljeloj djeci, dr. Bahtijarević odgovara: "Na ovo pitanje mogu odgovoriti i kao roditelj i kao liječnik, odnosno s pozicije ravnatelja. Statistički gledano - statistika je vrlo hladna stvar - taj lijek povećava i poboljšava prognozu u 10 do 20 posto. Međutim, ako se stavite u poziciju roditelja te djece, onda je 0,000001 posto šanse ogromna šansa. I isplati se za nju boriti. Osim toga, cijeli napredak medicine proizišao je iz toga - borbe za jednu minutu, jedan dan duže, jedan ljudski život. Da nema takvog razmišljanja liječnika, ne bi bilo ni napretka medicine."

Dr. Bahtijarević smatra da je osnivanje Povjerenstva i rješavanje pitanja s HZZO-om najbolji put da se problem trajno riješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da lijek za sedmero mališana bude odoboren, dodaje, pitanje je dana kad bi počeli primati terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo