DINAMOVO PROLJEĆE / Rat za Dinamo! Klub i dalje ima samo jednog gazdu, ali jesu li moguće promjene? Član izvršnog odbora za Direkt: 'Klub je važniji od pojedinca'

Bez obzira što više nema ni jednu funkciju u klubu, Zdravko Mamić i dalje je jedini pravi gazda u Dinamu.

25.3.2021.
7:00
VOYO logo

Dok pravosudna afera koju je zakuhao Zdravko Mamić i dalje izaziva brojne reakcije, jučer se pronio glas da je i Zoran Mamić pobjegao u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegao služenje kazne zatvora u Hrvatskoj. Međutim, Zoran se danas vratio i rekao da je samo otišao bratu u posjet kako bi, između ostaloga, s njim razgovarao i o klupskoj situaciji u Dinamu.

I time je neposredno potvrdio ono što svi znaju, ali se ne usude kazati. Bez obzira što više nema ni jednu funkciju u klubu, Zdravko Mamić i dalje je jedini pravi gazda u Dinamu. I malotko je primjetio da je nekidan, kad je iz Širokog brijega sijevao i grmio po osiječkim sucima, poslao još jednu poruku - ako mu netko pokuša oduzeti Dinamo, neće dobro završiti. A nije da nema onih koji bi to htjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo opet živi. Igraju kao nikad, pobijedili su Tottenham, ušli su četvrtfinale Europske lige, momčad vrijedi 103 milijuna eura, svi pričaju o Mislavu Oršiću. Sve to taman kad su Mamići otišli. Ili ipak nisu.

Zoran Mamić i danas poručuje da je otišao s bratom u BiH raspravljati o klubu iako službeno nemaju više nikakve funkcije. "Ne vidim gdje je problem", kratko je rekao pravomoćno osuđeni bivši trener Dinama Zoran Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je objasnio tko je gazda Dinama

A brat Zdravko i nakon presude iz BiH objašnjava tko je i dalje gazda. "Budite sigurni da neće biti kupljen ni klozet papir, a da me se neće konzultirati", pravomoćno osuđeni bivši savjetnik Dinama Zdravko Mamić.

"Dobro veče svim gledateljima RTL Direkta", pozdravio je Tomo Šokota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije da nije bilo pokušaja. Prije pet godina legende kluba Šimić, Marić, Bišćan, Šokota okupljeni u inicijativi Zajedno za Dinamo željeli su da svi članovi kluba izglasaju tko je gazda. Ali to se nije dogodilo. Tomo Šokota isto želi i sada.

"Jedini način koji je najtransprentniji je članski model koji već postoji u velikim klubovima, mislim da bi to trebalo samo prekopirati na Dinamo", misli legenda Dinama Tomo Šokota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovu baklju sada je preuzela inicijativa Dinamo to smo mi.

AntiMamić struja 

A ovo je budućnost Dinama kako ju vidi ta takozvana AntiMamić struja. Dakle po sadašnjem stanju stvari. Upravni odobor Dinama ima 3 člana, nadzorni odbor 3, izvršni odbor 13, a skupština ta koja odlučuje o svemu ima 80 članova. Članova kluba onih koji godišnje plaćaju članarinu 60 kn ima 11 313 i njih nitko ništa ne pita. E sad ono što hoće iz inicijative je da se tih 11 tisuća članova pita i da oni odlučuju o budućnosti kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Kada bi zaživjelo to da se skupština samoukine kako bi to izgledalo? "Pa čim bi skupština donijela takav statut to bi bio ajmo reć i mi vjerujemo da će se to dogoditi svakako do početka iduće sezone", objašnjava Juraj Čošić iz Inicijative Dinamo to smo mi.

Ma nema šanse – za Direkt odgovara član uprave Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači vi ne vidite nikakav način da se u doglednoj budućnosti dogodi svojevrsni puč i da se unutar same Skupine krene prema tom modelu jedan član jedan glas? "Ja ne vidim nijedan realan pokazatelj da bi se to moglo dogoditi. Ja doista ne mislim da bi ijedan pojedinac u klubu želio mijenjat ovaj model", mišljenja je član Uprave Dinama Krešimir Antolić.

Neki ipak jesu za promjene. U maniri Andreja Plenkovića i njegove „stranka ne smije biti talac jednog člana“, sada prvi put Ognjen Naglić, član izvršnog odbora Dinama i član Skupštine Dinama kaže: "Važniji je klub od pojedinca". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Naglića, klub je važniji od pojedinca

"Ako bi došlo nekim čudom do pitanja pojedinac ili klub većina će znati što odlučiti", kaže član Izvršnog odbora i član Skupštine Dinama Ognjen Naglić.
A to je?
"Mislim da je jasno", rekao je Naglić.
Klub?
"Apsolutno", odgovara Ognjen Naglić 
Dobro da se nekako iščitati da ostavljate otvorena vrata za promjene?
"Uvijek. To je demokracija", zaključio je Naglić.

Dok borba traje, neki opet pričaju o privatizaciji Dinama, ali i o tome da je za preuzimanje kluba zainteresiran poduzetnik Petar Pripuz, no kako Direkt doznaje iz krugova bliskih Pripuzu njega nikakvo vlasništvo nad Dinamom 
zasad ne zanima. Privatizacija ne bi bila popularna opcija, smatra Šokota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni privatizacija svakako nije dobra jer se gubi ta pripadnost klubu, gubi se ta emocija gubi se taj duh", kaže Tomo Šokota.

Promjene još nisu realne, misle i novinari. "Da će zasad barem nastaviti klub funkcionirati na daljinsko upravljenje...U klubu samom i oko ima puno malih wanna be Mamića koji bi željeli iskoristit priliku da bi sebi ugrabili nešto više vlasti nego što imaju, ali to će im biti jako teško", rekao je urednik Telesporta Aleksandar Holiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emocije će sigurno pokušati iskoristiti i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika. Već se obećava rušenje istočne tribine, obnova maksimirskog rugla no vjerojatno će sve kao i prije ostati samo obećanje. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo