RASTU TENZIJE U KOALICIJI: / Plenković tvrdoglavo odbija sjesti za stol sa sindikatima: 'Po visini plaće sam na tisuću i nekom mjestu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Visoki dužnosnik u Vladi i u HDZ-u tvrdi da trenutačno ne vidi izlazi i situacije u kojoj HNS uvjetuje podršku proračunu povećanjem plaća učitelja i nastavnika,

28.10.2019.
8:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iako traje štrajk nastavnika i učitelja, premijer Andrej Plenković ne odustaje od svoje ponude povećanja plaća od 6,12 posto svima u javnim službama. S druge strane, HNS je uvjetovao podršku proračunu da se učiteljima i profesorima udovolji u zahtjevima o povećanju koeficijenta te tako plaća putem kompenzacijskim mjerama koje bi koštale 160 milijuna kuna godišnje.

Stoga se postavlja pitanje može li se do 15. studenoga, kada je zadnji zakonski rok da Vlada predloži proračun, naći izlaz iz teške pozicije u kojoj su se našli HDZ i HNS. Jedan visoki dužnosnik iz HDZ-a i u Vladi rekao je za Jutarnji list kako "uvijek postoji izlaz", ali da ga on trenutačno ne vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVO KOLIKO ZAPRAVO ZARAĐUJU DRŽAVNI SLUŽBENICI: /

Da, koeficijenti su nepravedni, ali pogledajte brojne dodatke na plaću

Image
EVO KOLIKO ZAPRAVO ZARAĐUJU DRŽAVNI SLUŽBENICI: /

Da, koeficijenti su nepravedni, ali pogledajte brojne dodatke na plaću

Plenković ne namjerava razgovarati

I dok je na sastanku koalicijskih partnera održanome u petak, premijer Plenković rekao da neće razgovarati s predstavnicima sindikata koji traže veće plaće za učitelje i profesore, prema neslužbenim informacijama, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na koalicijskom sastanku je počeo raditi pritisak prema premijeru i tražio da on osobno razgovara sa sindikalnim šefovima.

Prema izvoru Jutarnjeg lista, na to mu je "Plenković natrljao nos" te je odbio takvu mogućnost rekavši da mu nije na kraj pameti sjedati za stol i pregovarati s nekim tko ga naziva borgovcem i tko ima veću plaću od njega. Plenković je navodno iznio i podatak prema kojemu je po visini plaće na tisuću i nekom mjestu u državnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec opovrgava navode

Plenković je pritom vjerojatno mislio na predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca koji je prošli tjedan izjavio kako u sindikatu čuju "da će Vlada osnovati novu skupinu Borg koja bi trebala razumjeti dva grafa koje razumiju svi koji su u štrajku" u reakciji na vijest o angažiranju strane konzultantske tvrtke za analizu koeficijenta složenosti poslova.

Na upit Jutarnjeg lista kolika mu je plaća, Mihalinec nije odgovorio te je rekao da sindikati imaju dogovor da javno ne iznose svoje plaće i da su one poznate članovima. "Za svoju plaću mogu reći da je u bruto iznosu jednaka kao i 2005. godine, odnosno za devet posto manja otkad je Milanovićeva Vlada skinula koeficijente", rekao je Mihalinec. Na pitanje je li veća od premijerove, odgovorio je da "nije ni u ludilu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saucha ih neće spasiti

Vodeći HDZ-ovci tijekom vikenda nisu bili skloni popuštati sindikatima, posebno zbog toga jer bez HNS-a imaju većinu. Ako HNS doista ne podrži proračun, HDZ će u Saboru imati minimalnu većinu od 76 zastupnika. No, Tomislav Saucha kao nezavisni zastupnik u klubu HNS-a navodno više neće spašavati HDZ i kaže da će pri glasovanju za proračun slijediti stav svoga Kluba, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo