'BOJIM SE HLADNE JESENI I ZIME' / Raspudić o inflaciji i najavljenim mjerama Vlade: 'Hrvatska ima više sreće nego pameti svog političkog vodstva'

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Raspudić kaže da je Hrvatska inače nesklona interveniranju države u ekonomske tokove i tržište

18.8.2022.
14:56
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Mosta, Nino Raspudić, gostovao je na N1 gdje je komentirao rekordnu inflaciju u Hrvatskoj. Potrošačke cijene porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije otkad Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke. Inflacija je najviše posljedica rasta cijena goriva i hrane, a nakon drastičnog povećanja računa za struju i plin, brojne obrtnike i poduzetnike brine kako će dalje poslovati.

Vlada je danas na prvoj sjednici nakon godišnjih odmora najavila paket mjera koji bi građanima i poduzetnicima trebao pomoći amortizirati inflaciju. "Taj problem nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako taj problem riješiti dugoročno i održivo. To ćemo predstaviti kad se usuglasimo sa svima, pa tako i energetskim kompanijama", rekao je premijer Andrej Plenković te ponovio podatke DZS-a da je najviše poskupio prijevoz, zatim hrana i piće, ugostiteljstvo i pokućstvo. "Na tom tragu i činjenici da smo se puno pripremali za ovaj nastavak rada Vlade, idući tjedan ćemo imati tri sjednice, a već u ponedjeljak će sjednica biti posvećena cijenama derivata", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVA SJEDNICA NAKON ODMORA /

Plenković izrazio sućut obitelji Mislava Bage, pa najavio paket mjera za suzbijanje udara rasta cijena

Image
PRVA SJEDNICA NAKON ODMORA /

Plenković izrazio sućut obitelji Mislava Bage, pa najavio paket mjera za suzbijanje udara rasta cijena

'Ovo je izvanredna situacija, građanima treba izaći u susret'

"Iz dana u dan čitamo, možemo vidjeti kako nama bliske zemlje uvode mjere. Jutros sam vidio potez Češke koja će građanima čije će režije ići preko 30 posto primanja davati subvencije. Postoje načini, situacija je hitna, čak bih rekao da službeni brojevi o inflaciji mogu zavarati. Što umirovljeniku znači 12,3 posto, ako su njegovi troškovi daleko više poskupjeli. Bojim se hladne jeseni i hladne zime. Velik dio građana bit će suočen s energetskim siromaštvom, a brine me što od Vlade ne vidim nikakvu projekciju što će se događati – hoćemo li slijediti briselski mainstream pa što nam Bog dadne ili ćemo tražiti nekakve načine da izborimo hrvatske interese. Jer sada vidimo Mađarska pregovara da dobije nekakav dodatan plin. To su stvari koje od Plenkovića nećemo čuti", kaže Raspudić te dodaje da je Hrvatska nesklona interveniranju države u ekonomske tokove i tržište.

"Mi smo u načelu neskloni interveniranju države u ekonomske tokove i tržište, ali ovo je izvanredna situacija gdje se mora izaći u susret građanima koji će preko noći egzistencijalno biti pogođeni, a ne svojom krivnjom. Kad ste spomenuli koronakrizu, ne priznajem im taj argument pomaganja u vrijeme korone, koja je i sada jer broj mrtvih je veći nego lani. Tada su bile potrebne covid potvrde, sad nije ni izolacija za zaražene. Tko će podnijeti račun za to, tko će djeci vratiti izgubljeno školovanje?", pita se Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Opet Hrvatska ima više sreće nego pameti političkog vodstva'

Naglašava da je, kada je u pitanju inflacija, važno razbistriti stvari i "ne dopustiti da nam daju lažna opravdanja". Na vladino obećanje da se skladište plina Okoli puni po planu te da će popunjenost do listopada biti 90 posto, kaže: "Možemo im vjerovati. Opet Hrvatska ima više sreće nego pameti svog političkog vodstva. Činjenica je da smo zemlja na moru i imamo LNG terminal preko kojeg možemo uvesti plin. Popunjenost nije gorući problem. Problem je kakva je uopće politička orijentacija Plenkovićeve vlade oko ove trajne energetske krize – hoće li pratiti briselske naputke li gledati prvo hrvatske interese", upozorava Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo