tko je kriv? / Rasprava o krizi zdravstvenog sustava stigla na saborske klupe, oporba krivi vladajuće: 'Vlada ne želi priznati greške'

Zdravstvo je na aparatima i prijeti mu kolaps, danima upozorava oporba

10.12.2020.
18:50
VOYO logo

I lijevi i desni oporbenjaci u Saboru su se još jednom ujedinili. Zajednička interpelacija o krizi zdravstvenog sustava stigla je na saborske klupe, a argumenti će se sučeljavati duboko u noć.

Tko je kriv što je sustav pred slomom? Imenom i prezimenom to je Andrej Plenković, kažu, dok HDZ odbija njihov dramatičan opis stanja koje, uvjereni su vladajući, nije ni drugdje puno bolje.

Zdravstvo je na aparatima i prijeti mu kolaps, danima upozorava oporba, dok vlast ne bježi od činjenice da je u jeku korona-krize, stanje teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poruka ministra /

Beroš priznao: 'U sustavu ima niz problema, kao čovjek i liječnik osjećam ogromnu odgovornost, ali...'

Image
poruka ministra /

Beroš priznao: 'U sustavu ima niz problema, kao čovjek i liječnik osjećam ogromnu odgovornost, ali...'

Još jutros dok se u Sabornici raspravljalo o Nacionalnoj strategiji borbe protiv raka, prvi čovjek zdravstva priznaje:

''I kao čovjek, liječnik i kao ministar osjećam enormnu odgovornost za zdravstveni sustav. U datim okolnostima mislim da smo napravili sve da sustav funkcionira na čim bolji mogući način", rekao je ministar Vili Beroš.

Da su podaci porazni, a mrtvačnice pune, ustraje oporba, a njezin nekadašnji šef u prvom slobodnom govoru - žestok.

"Hrvatska je najgora u Europi i po broju mrtvih i po broju zaraženih, a za to je kriv premijer i takozvani Nacionalni stožer koji je od početka na daljinski upravljač HDZ-a'', kazao je Davor Bernardić.

U SDP-u predlažu masovnije testiranje stanovništva, rad od kuće gdje god je to moguće, baš kao i nastavu na daljinu za sve veće uzraste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbu ne brine samo to što ih vladajući ne slušaju, nego im je večernji termin rezerviran za Interpelaciju dokaz da su vladajući baš sve probleme odlučili staviti pod tepih.

''Rješenje je duboka isprika narodu, priznati koliko je grešaka u šest mjeseci napravljeno i pokušati se resetirati te cijeli zdravstveni sustav staviti u funkciju'', kazao je Milan Vrkljan.

"Nikada nije odgovoreno na pitanje tko točno je u hijerarhiji krajnje odgovoran za neupravljanje krizom, ministar Beroš ili premijer Plenković, koji bi po nama trebao biti jer on u konačnici donosi sve odluke. Umjesto da se skriva iza Stožera", rekla je Sandra Benčić iz Možemo!.

''Problem je što ova Vlada ne želi priznati greške i što ne želi podnijeti račun za njih", komentirao je Nikola Grmoja.

U HDZ-u pogled je bitno drukčiji.

''Kao osoba iz sustava mogu reći da je sustav prenapregnut i opterećen s globalnom pandemijom kao i ostali sustavi EU-a, ali da je funkcionalan'', rekao je Ivan Ćelić.

Još jedna burna rasprava u sabornici tek se zahuktava i potrajat će do kasno, no ova Interepelacija, baš kao i niz dosadašnjih oporbenih inicijativa, na glasanju neće dobiti zeleno svjetlo....

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo