žurni sastanak /

Ranko Ostojić: 'Odbor je zaključio da su uhićenja u Orašju samo vrh sante leda'

'Hrvatska ima pravo zatražiti drugačije postupanje, to nije miješanje u suverenitet susjedne države'

3.11.2016.
14:48
VOYO logo

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas se žurno sastao kako bi raspravio uhićenja 10 časnika HVO-a u Orašju. S članovima odbora razgovarali su i čelnik SOA-e Daniel Markić te čelnik VSOA-e general Ivica Kinder, prenosi Večernji list.

"Zaključak odbora je da je to vrh sante leda svih događanja koji se upravo odvijaju s ciljem da se kroz ekstezivno, ali i selektivno korištenje pravosudnog sustava i tumačenja pojedinih odredbi kaznenog djela ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe. Da mi ne bi bili Odbor koji će poslati poruku da se protivimo tome da se svaki ratni zločin kažnjava, to nije istina te smo se svi zajedno založili nakon informacije koju smo dobili od ravnatelja SOA-e i kao i generala Kindera iz VSOA-e, zatražili smo dodatno ažuriranje svih podataka i Odbor će u svom djelu odraditi i pripremu za sjednicu Sabora, odnosno donošenje određenih zaključaka koji bi se radili na sjednici Sabora", kazao je nakon zatvorene sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i kako ovaj događaj nije izuzetak i Odbor prepoznaje problem u kojemu se ovo može i nastaviti. Dodaje i kako je ovo izuzetno kompleksna tema, pa smatra da će i sutra sazvani Odbor za pravosuđe na istu temu pomoći u raščišćavanju cijele priče.

"Hrvatska ima pravo zatražiti drugačije postupanje, to nije miješanje u suverenitet susjedne države. Zaključak koji bi Sabor donio bi obvezao naše državne institucije na koje korake trebaju ići u odnosu i na politiku prema BiH, nas kao članice Europske unije i kao treće, poštujući pravila koja vrijede za svaku zemlju koja pretendira da uđe u EU. Zaboravljamo da mi jesmo EU i da smo punopravna članica i da možemo i s takve pozicije tražiti određene poteze. Ne da prestanu s istragama, ne da prestanu s utvrđivanjem je li netko kriv ili ne, ali možemo tražiti da to bude rađeno u skladu s međunarodnim pravilima, s obilježjima kaznenog djela. To je po meni put", pojasnio je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo