KREĆE DUGOTRAJAN PROCES /

Ramljak objavio da Rusi više ne mogu minirati plan, pa otkrio kome Agrokor najviše duguje

Sedam mjeseci od odlaska Todorića iz Agrokora, napokon je poznato i koliko je dugova ostavio. Vladin povjerenik Ante Ramljak predstavio je finalnu listu tražbina

9.11.2017.
18:36
VOYO logo

Popis kakav Hrvatska dosad nije vidjela – i teško da će ikad više – jutros je objavljena lista svakoga kome je Ivica Todorić ostao dužan – točno ime i iznos. Dug na dug na dug na dug gotovo da nema veće hrvatske tvrtke koja nije na ovoj listi tražbina, čak 14 tisuća stranica potraživanja. 

Među njima milijarde duga prema Adrisu, Francku, Krašu, Dukatu, Vindiji, Atlanticu samo su kap u moru - ukupna cifra gotovo pola državnog proračuna. "58 milijardi je užasan iznos. Mi stvarno s naše strane dajemo sve od sebe i pokušavamo to amortizirat da taj udarac ne pređe na cijelo gospodarstvo ali nitko iz ovoga neće izaći kao pobjednik.. nitko", kazao je Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko - jer Agrokor nije toliko vrijedan niti će ikad moći toliko zaraditi da sve namiri u potpunosti. (telop) Ramljakova uprava ukupno je priznala 41,2 milijarde kuna tražbina, a osporila 16 i pol milijardi. Kroz cijeli proces tražbine je prijavilo ukupno 5.700 pojedinačnih vjerovnika. 

"Svaki će vjerovnik već otprilike znati i koliko može očekivat ne bi sad htio prejudicirat stvari da unaprijed kažem koliko je to", kazao je Ramljak. A to što vjerovnici znaju  - je da oko 70% novca koji su posudili Todoriću – vrlo vjerojatno više nikad neće vidjeti. Ni jedna lipa duga, opet uvjerava Ramljak, neće pasti na leđa poreznih obveznika – iako je već na danas objavljenoj listi vidljivo da Agrokor duguje brojnim državnim tvrtkama, gradovima, općinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali se potvrđuje da je Agrokor imao jednaki tretman kao i svaki porezni obveznik. Čini mi se da je dug nekih 192 milijuna kuna prema poreznoj upravi", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

U svim tim milijunima i milijardama – Ramljak je danas odlučio iskoristiti priliku i objaviti koliko je točno njegova plaća i njegovih savjetnika, njih ukupno 141 – zaradit će između 58 i 69 milijuna eura do kraja procesa.

"Važno je reći da je to tek trećina od prosjeka koliko savjetnici zarađuju u ovakvim restrukturiranjima", kazao je Alastair Beverdige, savjetnik za restrukturiranje. Drugim riječima – uvjeravaju da su jeftini – i naglašavaju da će sve njihove plaće platiti vjerovnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo