stigla reakcija / Ramljak i Vlada jednoglasno: 'Trgovački sud i Vlada RH mogu smijeniti izvanrednog povjerenika za Agrokor'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak očitovao se na informacije o Ugovoru o najstarijem kreditu između Agrokora i zajmodavca

25.10.2017.
23:25
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Jutarnji list u srijedu je došao u posjed Ugovora o najstarijem kreditu od 1,06 milijuna eura, koji je potpisan 8. lipnja između Agrokora i zajmodavca, a koji sadrži niz odredbi koje kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom Agrokor.

Tim ugovorom o kreditu de facto se "izvan snage" stavlja lex Agrokor, a kreditorima se daje sva ovlast u donošenju i provođenju nagodbe te restrukturiranja kompanija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ključnim kreditorima su fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, nekoliko banaka i investicijskih fondova.

Na tu informaciju u večernjim se satima očitovao sam povjerenik Ante Ramljak, a njegov komentar prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da Vlada RH odnosno Trgovački sud mogu smijeniti mene ili bilo kojeg izvanrednog povjerenika u bilo kojem trenutku jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ako bi doslo do smjene, kreditori bi mogli odluciti da smjena ne znači ujedno i 'neispunjenje obveze' te da zbog zamjene mene drugim povjerenikom kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, za pretpostaviti je da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i ucinili.

Sto se drugog pitanja tice, tčcno je da jedna odredba ugovora kaže da plan financijskog restrukturiranja traži pisano odobrenje kreditora. Ta se odredba odnosi primjerice na nova zaduženja koja bi moguće htjeli podići Agrokor ili pojedinačne kompanije ili na nagodbe s bankama kreditorima kompanija koje su izvan Zakona o postupku izvanredne uprave i logično je i razumno da takva nova zaduženja ili nagodbe traže prethodno odobrenje kreditora koji su već kreditirali kompaniju sa 960 milijuna eura. Ova odredba nema nikakve veze s nagodbom s vjerovnicima Agrokora d.d. prema Zakonu o postupku izvanredne uprave", napisao je Ramljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na informaciju je prethodno reagirala i sama Vlada sljedećim očitovanjem: 

"Nije točno da Vlada RH ili Trgovački sud ne mogu smijeniti odnosno opozvati izvanrednog povjerenika Agrokora Antu Ramljaka, jer članak 15. Zakona o postupku izvanredne uprave kaže „Sud može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade RH.“ Ukoliko Trgovački sud ili Vlada RH budu smatrali da izvanredni povjerenik ne radi svoj posao kvalitetno i profesionalno, na korist kompanije i njenih vjerovnika, on može biti opozvan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo