POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA / Ministar Fuchs otkrio novitete: Roditelji će morati imati COVID potvrde prilikom dolaska na roditeljske sastanke

Image
Foto: Shutterstock

Što se tiče kretanja hodnicima, vožnje javnim prijevozom i školskim autobusima, učenici moraju imati maske

3.9.2021.
13:28
Shutterstock
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u petak kako je sve spremno za početak nove školske godine, da "sva djeca idu u školu" te da su dane jasne upute o postupanju za sprečavanje zaraze koronavirusom i da ih je Ministarstvo objavilo u suradnji s HZJZ-om.

Učenici pozitivni na koronavirus ostaju kod kuće dok ne prebole bolest, a ostali idu u školu, održavaju propisanu distancu i ne moraju nositi maske, rekao je Fuchs, uoči ponedjeljka, 6. rujna, kada počinje nova školska godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici moraju imati maske u hodnicima

Što se tiče kretanja hodnicima, vožnje javnim prijevozom i školskim autobusima, učenici moraju imati maske i sve skupa je olabavljeno u segmentima gdje smo zaključili da nije imalo prevelikog utjecaja na širenje zaraze, pojasnio je Fuchs u izjavi novinarima u Ministarstvu.

"Prema tome, ne vidim da nešto nije spremno, dane su i detaljne upute ravnateljima s raznim varijantama i uvijek nam se mogu javiti i tražiti savjet", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja procijepljenost u znanstvenim institucijama

Upitan o cijepljenju zaposlenih u sustavu obrazovanja, ministar je potvrdio da ostaje sve kao i do sada, te pozvao sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Sada smo na oko 60 posto cijepljenih u gimnazijama, u visokom obrazovanju na oko 72 posto, a najbolja procijepljenost je u znanstvenim institucijama i institutima - gotovo 80 posto, rekao je ministar, najavivši da će se nastojati održati razina procijepljenosti nešto iznad prosjeka opće populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedini način da škole ostanu do kraja otvorene, poručio je ministar Fuchs.

Covid potvrde za roditeljske sastanke

''Neće nitko krenuti tako da ostane kod kuće. Svi će krenuti u školu bez obzira. Tako smo rekli i prošle godine. Ove godine smo planirali da sve naše škole i učenici u Hrvatskoj krenu po modelu A, a mi smo naravno zadržali i opciju modela B i C'', rekao je Fuchs za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržana je Škola na Trećem, kao plan B, u slučaju da zatreba i prikazivat će se na samo u prijepodnevnim satima. Vraća se i kontaktna nastava na fakultetima.

''Oni koji imaju COVID putovnice preporuka je da se eventualno grupiraju na jednu stranu da mogu imati nešto manji razmak nego inače. Ostali studenti naravno uz poštivanje epidemioloških mjera - natrag u predavaonice i natrag u vježbaonice. Prošlu smo godinu morali proći s većinom nastave online, ali koliko god netko mislio da je to rješenje, to je nužno zlo'', naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo