LAŽNI PLINAR /

Šokantna priča iz Zagreba: 'Provalnik je pozvonio, pomaknuo mog sina s vrata i počeo slikati'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Ni kamere ga nisu snimile jer je nečime ometao videonadzor dok je bio u zgradi

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

7.7.2024.
10:50
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Sve se dogodilo vrlo brzo, situacija je bila prilično konfuzna, ali susret koji je imala naša čitateljica s provalnikom u svom stanu na zagrebačkoj Trešnjevci, ledi krv u žilama. Podijelila je s nama priču kao upozorenjem drugima da budu na oprezu, naročito sad kad je počelo vrijeme godišnjih odmora, pa su i provalnici aktivniji.

"Bilo je to dva-tri dana nakon što sam se vratila iz bolnice nakon operacije, jedva sam se kretala i netko je pozvonio na vrata. Poslala sam šestogodišnjeg sina da otvori - to inače nikad ne bih napravila, ali sam bila uvjerena da su bili moj suprug i drugi sin koji su se trebali vratiti iz dućana. Ali na vratima nije bio suprug, nego muškarac koji se predstavio kao djelatnik zagrebačke Plinare", počela je priču naša čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se dalo naslutiti da bi to mogao biti provalnik jer je nosio majicu s oznakom Plinare, ali onda je sve postalo čudno.

Image
BUDITE NA OPREZU /

Bivša provalnica otkrila pet caka koje lopovima olakšavaju ulazak u svaki stan

Image
BUDITE NA OPREZU /

Bivša provalnica otkrila pet caka koje lopovima olakšavaju ulazak u svaki stan

"Pomaknuo je mog sina i podigao mobitel te je počeo slikati. Shvatila sam da nešto nije u redu i počela se polako dizati, bila sam usporena nakon operacije. Muškarac nije počeo panižno bježati nego je nastavio slikati i govorio da je iz Plinare, vidio je da se očito teško krećem te je mirno rekao da trebaju zamijeniti nešto na instalacijama i da treba očitati stanje plina", govori naša sugovornica, inače po struci informatičarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvratila mu je da se ona ima vanjsko očitavanja plina, da nitko inače ne dolazi, ali on je bio ustrajan.

"Ja sam jedva dogmizala onako usporena, pogledali smo se oči u oči, a onda se on samo okrenuo i otišao. Osjetila sam da tu nešto ne valja", govori nam ova Zagrepčanka.

Pa i nije valjalo.

Plinara nije slala svoje zaposlenike

Nazvala je Plinaru i pitala jesu li slali svoje zaposlenike, odgovor je bio negativan. Bila je uporna i propitivala imaju li u Plinari možda vanjske suradnike koji idu na teren. Pa je i na to pitanje dobila negativan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvala je policiju.

"Stigli su odmah, za 15-ak minuta, i napravili zapisnik, ali su rekli da ništa ne mogu ako nije bilo nikakve krađe. Nisam imala mira, tražila sam predstavnika stanara da skine snimku s nadzornih kamera kako bismo vidjeli tko je to bio i dali policiji snimku da imaju tu osobu u evidenciji", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je uslijedio novi šok - kamere nisu snimile ništa!

"Baš u trenutku kad je u zgradu ušao taj muškarac, snimka se zabijelila. Nešto je smetalo videonadzoru. Doznala sam da je na neki način remetio signal i ništa se nije snimilo dok je on 'operirao' u zgradi!", govori nam.

Dodaje da je kasnije čula kako su i drugi stanari imali susret s "plinarom" koji to ipak nije bio. Sve se dogodilo prošle godine u srpnju, baš u vrijeme godišnjih odmora, zbog čega se joj ni danas nije svejedno pa nam kaže: "Neugodan je to osjećaj, taj muškarac je jednostavno odmaknuo mog šestogodišnjeg sina i počeo slikati po stanu. Vjerojatno je ciljao na provalu i da nešto ukrade. Užasan osjećaj."

Manje provala u stanove i kuće

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za danas.hr ističu da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno čak 792 provala u kuće i stanove ili 2,2 posto više nego u isto vrijeme lani kad ih je bilo 775.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provalnici su zalazili i u vikendice i u tom periodu provalili su u njih 128, a lani je bilo 179 provala ili 29 posto manje. Ako se gleda sveukupno, broj provala pao je za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. što je dobro.

Image
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

"Kad se gleda što im je na 'meti', obično kradu predmete koji se mogu lako ponijeti i preprodati, a svakako su im najdraži nakit i novac. U želji da to pronađu, zavirit će i u najskrovitije dijelove stana ili kuće", ističu za danas.hr iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet, kako se zaštiti od pojedinaca loših namjera dok nekoga nema?

Iz MUP-a daju nekoliko savjeta koji zlata vrijede pa i neki sasvim obični savjeti mogu biti dovoljni da se kradljivce odbije kao što su zaključavanje vrata, bez obzira na koliko kratko odlazite iz stana ili kuće.

Ljestve i sanduk kraj kuće će im pomoći

"Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Pazite i na buku zbog koje možda nećete čuti posjetitelje kao što su usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, a ponekad kradljivci iskoriste vrijeme i dok ste na tavanu, u podrumu i vrtu", ističu iz MUP-a koje prilike stvaraju idealan prostor za lopove.

Ako imate kuću, nemojte tik uz nju ostaviti ljestve ili nekakve sanduke jer im tako pomažete da se lakše popunu i uđu. U stanove provalnici obično ulaze na vrata pa je dobro imati "špijunku" kroz koju možete vidjeti tko je pred njima, a dobre su brave i čvrsti zasun za djelomično otvaranje vrata. "Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama", savjetuju iz MUP-a. Nastavljaju da su na kućama česte mete prozori. "Kao i velike staklene površine na vratima pa ugradite dodatnu zaštitu", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba biti svjestan da provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, samci, djeca. "Ako imate takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih, posjetite, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da vas pozovu, ili pak susjede ili policiju", ističu iz MUP-a.

A gdje ne treba stavljati vrijedne stvari?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne držite novac u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem... Lopovi znaju da ondje trebaju tražiti. "Ne pričajte svima kad putujete i ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti na sva zvona da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu novca", savjet je MUP-a.

No kad jednom netko i provali, nije samo šteta zbog onog vrijednog što su odnijeli, bilo to zlato, novac ili tehnika, tu su i psihološke posljedice na žrtvu koja osjeća da njihov dom više nije siguran.

Zato i tu vrijedi ono pravilo - dobar susjed zlata vrijedi koji je nekad bolji od nadzorne kamere i detektiva kada uskoči u pomoć i da jednostavno budu čuvari imovine.

Iz MUP-a ističu da je bit susjedskog nadzora u međusobnom poticanju građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima. Uz ovaj neformalni nadzor, iz MUP-a između ostalog ističu da se ovako može povećati obrana od kriminalaca te da će zajednica u pravilu uvijek znati tko je počinio zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U susjedstvima gdje ljudi rade ili se djeca igraju u svojim dvorištima, šeću psa, pridonosi se tome da se osjeća njihovo prisustvo, što znači da su takva područja manje interesantna za bilo koju vrstu kriminala", ističu iz MUP-a. Više o susjedskom nadzoru možete pogledati na OVOM LINKU.

POGLEDAJTE VIDEO Oprez, kupači! Donosimo trikove i savjete kako se zaštiti od lopova na plaži

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo