upozoravao na malverzaciju /

Radnik Bikarca tvrdi da godinama trpi mobing: 'Žele me se riješiti, jer znam da rade mimo zakona. Godinama su dovozili životinjski otpad i zataškavali to'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bez posla, kaže, ne smije ostati, jer jedva spaja kraj s krajem za šesteročlanu obitelj

4.12.2017.
11:26
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ante Vrcić je čuvar na odlagalištu smeća Bikarac, u Šibeniku, a danas je ispred firme prosvjedovao jer, kako tvrdi, više ne može podnijeti torture i mobing od strane nekolicine kolega i poslodavca.

"Žele me se riješiti jer rade mimo zakona. Godinama su dvaput tjedno dovozili životinjski otpad na Bikarac pod okriljem noći i zataškavali to, a ja nisam smio vidjeti. Kako mi je kuća blizu Bikarca, vidio sam ih na svoje oči, a trojica kolega bez ikakvog su me razloga u tri navrata fizički napali, ispričao je Vrcić za Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez posla, kaže, ne smije ostati, jer jedva spaja kraj s krajem za šesteročlanu obitelj.

Vrcić je podnio prijavu Inspektoratu rada protiv poslodavca. Na poslodavca je adresirao preko 50 dokumenata na koje se morao očitovati, a nikad nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su potvrdili moje tvrdnje i podnijeli četiri optužna prijedloga protiv poslodavca Roberta Podruga. Proglašen je krivim po članku 212. Zakona o radu jer radnik nije zadovoljavao posebne uvjete po tom članku. Međutim, iako je proglašen krivim, oslobođen je krivnje i nakon toga nastavlja raditi iste prekršaje".

Image

‘Godinama trpim torture kolega i poslodavca na Bikarcu. Žele me se riješiti jer rade mimo zakona’

Image

‘Godinama trpim torture kolega i poslodavca na Bikarcu. Žele me se riješiti jer rade mimo zakona’

Poslodavac je u izjavama na sudu rekao kako je on bolesna osoba i zatražio psihologijsko i psihijatrijsko vještačenje, a radnici su čak potpisivali i peticiju protiv njega 2011. godine.

U parničkom postupku za mobing i uskraćena materijalna sredstva, Vrcić je dobio nepravomoćnu presudu po kojoj je morao platiti 11.250 kuna u roku od osam dana pod prijetnjom ovrhe.

"Taj spor je vodila sutkinja Silvana Klisović, a njen suprug je sudac Prekršajnog suda Josip Klisović koji je u dva navrata oslobodio poslodavca na prijedlog optužbe Inspektorata rada. Recite vi meni je li to sukob interesa? Kad sam došao kod suca Klisovića pitati na osnovu čega je oslobodio poslodavca, istjerao me vani jer sam rekao da ću tražiti pomoć pučkog pravobranitelja", prepričava Vrcić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Robert Podrug koji je na čelu Bikarca tri i pol godine, tvrdi kako je Ante Vrcić na bolovanju više od tri godine.

"Ja tog čovjeka niti ne poznajem. On je konstantno na bolovavnju i ne bih komentirao njegove postupke i ponašanje, to je pitanje za službe koje mu dozvoljavaju da toliko bude na bolovanju. Sve što je izrekao izrečeno je u nepravomoćnoj presudi, a istina je potpuno obrnuta od onoga što on govori. Tako je sud presudio, i sve prijave koje je podnosio protiv nas su odbačene. On se zaposlio u tadašnju Gradsku čistoću 2009. godine i od tada je kontinuirano na bolovanju i šalje prepiske i tužbe, a novinarima se obraća sad kad presuda nije išla u njegovu korist. Ja sam samo jedan od diretkora koje je on tužio, ni prvi ni zadnji. Njemu nitko ne priječi da se vrati raditi što se tiče nas u upravi Bikarca, a njegovi kolege negiraju optužbe o fizičkim napadima", izjavio je Podrug za Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo