nema odustajanja / Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk: 'Nećemo se povući'. Ovo su njihovi zahtjevi

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Prosvjednici su jutros prozvali Borisa Sesara, člana uprave Holdinga jer je "jednom radniku rekao jako ružne riječi". Jedan od prosvjednika je rekao kako ne planiraju odustati. Naveli su i svoje zahtjeve

24.1.2023.
8:36
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju sa štrajkom sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner.

Prosvjednici su jutros prozvali Borisa Sesara, člana uprave Holdinga jer je "jednom radniku rekao jako ružne riječi", piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo odustati, nećemo se povući ni jedan milimetar", rekao je prosvjednik.

Image
tri smjene /

Holding suspendirao odluku o otkazu radnika Čistoće, ali štrajk se nastavlja. Otkrili do kada

Image
tri smjene /

Holding suspendirao odluku o otkazu radnika Čistoće, ali štrajk se nastavlja. Otkrili do kada

Voditelj Čistoće Davor Vić rekao je ranije novinarima da je suspendirana odluka o izvanrednim otkazima trojici radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“ Odluku o otkazu odlučili smo privremeno suspendirati, kako bi se mogao neometano nastaviti odvoz komunalnog otpada”, rekao je Vić na konferenciji za novinare. Time je potvrdio da je time udovoljeno zahtjevu radnika koji štrajkaju u znak solidarnosti s kolegama.

Podsjetimo, radnici Čistoće u Zagrebu od jučer su od ranog jutra prosvjedovali ispred tvrtke u znak podrške svojim kolegama koji su dobili otkaz nakon što su uhvaćeni kako bacaju različite vrste otpada u isti kamion za odvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Uprava povukla otkaze, radnici imaju dodatne zahtjeve, među kojima su i ispunjenje Kolektivnog ugovora, odnosno sistematizacija i koeficijente.

Ovo su zahtjevi radnika Čistoće

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Povećanje osnovice 12 % - minimalno
  2. Stalni dodatak 200 Eura
  3. Sistematizacija u roku 30 dana
  4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
  5. Vanjski prijevoz 100 %
  6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
  7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
  8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
  9. Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno
  10. HTZ oprema
  11. Besplatni parking

Zahtijevamo prihvaćanje ovih zahtjeva pisanom ovjerom predsjednika Uprave Društva, a koji će se uvrstiti u dodatak Kolektivnog ugovora. Po ovjeri predsjednika Uprave radnici će nastaviti redovan posao", navodi se u zahtjevu kojeg potpisuju radnici Čistoće, donosi Večernji list.

Petek: Podrška radnicima!

Predstavnik Skupštinske većine, zastupnik SDP-a Renato Petek, podržao je radnike Čistoće i ostale radnicima Holdinga u ostvarivanju njihovih prava te boljih uvjeta na radnom mjestu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad bi nepravilno postupanje radnika bio razlog za izvanredni otkaz, takav bi otkaz Davor Vić zaslužio već 10.000 puta! Kad se korisnicima ne izvrši plaćena usluga, kada se odvojeno prikupljeni otpad miješa i sve odvozi na isto brdo, kao i kad se izdaju nezakoniti računi ili prodaju plave vrećice bez deklaracije”, napisao je Petek na Facebooku.

“Gradska vlast se poslije godinu i pol dana više nema pravo pravdati na bivšu vlast jer su osnovne probleme već mogli riješiti, kao i predstaviti kratkoročni te dugoročni plan rješavanja problema s gospodarenjem otpada. Kada bi s takvim zdravorazumskim i stručnim rješenjima bili upoznati građani, ali radnici, lakše bi se trpila i tolerirala loša situacija sa smećem na zagrebačkim ulicama”, napisao je Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo