RADNICI OSTALI BEZ PLAĆA ZARAĐENIH U LIBIJI: / 'Montmontaža skriva imovinu jer nam duguje 30 milijuna kn'

Image
Foto: Montmontaža

Slučaj Montmontaže od koje radnici traže svoje plaće zarađene prije više od 20 godina dobio je novi zaplet.

28.12.2016.
7:19
Montmontaža
VOYO logo

Na temelju sudske presude radnici su tijekom ove godine trebali dobiti svoje plaće, što su ih sredinom 1990-ih zaradili na gradilištima u Libiji. U pitanju je iznos koji je s kamatama dosegao 30 milijuna kuna, no do sada većina radnika nije dobila ništa.

Odgovornost uprave

Zbog toga radnici krive upravu Montmontaže na čijem je čelu Andrija Lisičar, sin nekad moćnog direktora te kompanije Nikole Lisičara koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen 2006. godine. Odgovornima smatraju stečajnog suca Ninu Radića i stečajnog upravitelja Mladena Janišku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se kada će novac doći na račune radnika, a umjesto cijelog iznosa od 30 milijuna kuna, sada im se iznenada nudi 19 milijuna kroz izvansudsku nagodbu.

Čini se da sudska presuda u njihovu korist nije radnicima baš nikakvo jamstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Montmontaža nezakonito uzela novac

"Presuda je postala pravomoćna 1. prosinca 2015. godine, a ovršna 6. veljače ove godine, što znači da smo tada dobili puno pravo na svoje potraživanje staro više od 20 godina. Presudom Visokog trgovačkog suda jasno je utvrđeno da je Montmontaža naš novac uzela nezakonito", podsjećaju radnici u pismu što su ga uputili stečajnom sucu Trgovačkog suda u Zagrebu Nini Radiću.

Ovaj dramatičan apel uputili su uoči skupštine Montmontaže zakazane za 28. prosinca, na koju bi trebali doputovati u Zagreb, iako većina njih nema financijskih sredstava za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada je od naših potraživanja naplaćeno 0,00314 posto. A Montmontaža je u međuvremenu, 3. listopada ove godine, većinu svoje vrijedne imovine, dionice tvrtke 'Lavčević d.d.' sklonila na skrbnički račun. Na stranicama Središnjeg klirinškog depozitarnog društva vidjeli smo da Montmontaža više nije vlasnik tih dionica, iako je držala 73 posto udjela u 'Lavčeviću'. Njihova je vrijednost oko 200 milijuna kuna, te bi njihova prodaja bila dostatna za namirenje naših potraživanja.

Hoće li tužiti državu?

Međutim, stečajni upravitelj nije učinio ništa da to spriječi odnosno da nam osigura da nakon 20 godina dobijemo svoj novac", ogorčeni su radnici kojima je prije nešto više od mjesec dana rečeno da će upravo tvrtka 'Lavčević' jamčiti za isplatu njihovih plaća zarađenih u Libiji. Za produžetak agonije izravno optužuju suca Radića, te stečajnog upravitelja Janišku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za obezvrjeđivanje našeg pošteno zarađenog novca štetu će snositi Republika Hrvatska", poručuju radnici očito spremni tužiti državu zbog poteza suca i stečajnog upravitelja.

Stečajni upravitelj Janiška potvrdio je za Net.hr da su dionice 'Lavčevića' očito skrivene, no uvjeren je da bi se u slučaju ovrhe do njih bez problema moglo doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na skupštini mora biti odlučeno hoće li ponuda od 19 milijuna kuna biti prihvaćena", rekao nam je Janiška potvrdivši da je dobio pismo dijela nezadovoljnih radnika.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo