KOALICIJA PODIJELJENA / Radnici gladuju, a vlast bez dogovora o Uljaniku: 'Krajnje je vrijeme da se kaže dosta'

Odluka Vlade koja je trebala biti donesena do kraja tjedna tako je odgođena je za idući

12.3.2019.
19:05
VOYO logo

Koalicijski partneri nisu dali zeleno svjetlo ministru gospodarstva za dodatna jamstva Uljaniku. Odluka Vlade koja je trebala biti donesena do kraja tjedna tako je odgođena za idući.

Ministar Horvat nije htio puno otkriti, tek je poručio da i dalje stoji pri stajalištu: restrukturiranje ili stečaj. Istodobno, treće ročište o stečaju u Trećem maju ponovno je odgođeno za kraj mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Darko Horvat ne odustaje. "Evo ga, koalicijski partneri će sad imat priliku reći sve ono što su rekli na sastanku. Ja branim poziciju kao i jučer i nikakvih noviteta u odnosu na jučer ja nemam", rekao je Horvat. 

Podršku nije dobio

Plan je pokriti dugove takozvanim kreditom spasa, koji bi se kasnije vratio kroz poslovanje Uljanik grupe i ne bi opterećivao proračun. Odluka o tome trebala je biti donijeta ovaj petak. No podršku nije dobio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavljeno je još niz pitanja od strane i nas iz vladajuće stranke i koalicijskih partnera. Zadužen je ministar Horvat da do iduće sjednice, koja će biti idući tjedan na ta pitanja koja smo postavili da odgovore", rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.  

"Jedan od obrazaca vladavine IDS-a"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljanik je jedan od obrazaca vladavine IDS-a u Istri i mislim da je krajnje vrijeme da se tome kaže dosta i da se po jednim kvalitetnim osnovama kaže da li država može pomoć ili ne", kazao je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić

Ovakav se scenarij mogao se i naslutiti. Koalicijski partneri ne žele da spas plaćaju građani. "Pored jamstava koja su plaćena, pored 20 milijuna eura koje se treba dati za jedan veliki brod da ne bi sjela dodatna jamstva, još pet milijardi kuna. To su novci građana RH, ja sam protiv toga", rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo kroz par dana sve brojeve, a to je cijena stečaja, koristi benefiti i koristi benefiti cijena programa restrukturiranja", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. "Treba se odlučiti za ono što je najjeftinije za hrvatske građane", kazao je predsjednik Reformista Radimir Čačić

Radnici mjesecima bez plaće

A jutros na riječkom Trgovačkom sudu još jednom odgoda odluke o stečaju. Radnici ne odustaju, iako svjesni da se hvataju za slamku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, sutkinja je vrlo jasno rekla da ona ne vjeruje u slučaju stečaja da se išta može oporavit, što se tiče brodograđevne industrije na samoj lokaciji, dakle, Kantride, odnosno, u Rijeci. I to je ona njena, ajmo reći, po našem shvaćanju logika zašto je ona dala još malo vremena ovoj Vladi", kazao je član Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Boris Bučanac. 

"Prije svega radnicima koji čekaju da se ovo već završi jedanput i da nastavimo ono što najbolje znamo, a to je raditi brodove", rekao je Dalibor Čupković iz Sindikata Istre i Kvarnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada su doslovno gladni, mjesecima bez plaće.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo