niz opcija da se napuni budžet / Radite i nakon stjecanja prava na mirovinu? To vam osigurava i veća primanja, provjerite koliko

Image
Foto: Shutterstock

Postoji li interes poslodavca i radnika, Zakon o radu dopušta rad do bilo koje životne dobi

22.1.2024.
9:28
Shutterstock
VOYO logo

Brojni građani odluče se za nastavak rada nakon stjecanja prava na mirovinu ili na rad uz primanje mirovine. Ako odlučite raditi, za to postoje različite opcije, a svaka od njih osigurava vam veća mirovinska primanja.

Ako postoji interes poslodavca i radnika, Zakon o radu dopušta rad do bilo koje životne dobi. To znači da nakon stjecanja prava na starosnu mirovinu (65 godina života i 35 godina staža) možete nastaviti raditi u dogovoru s poslodavcem. U tom slučaju imate pravo na uvećanje buduće mirovine kroz tzv. bonifikaciju, a ona se obračunava za svaki dodatni mjesec rada. Iznos bonifikacije je od prošle godine povećan s ranijih 0,34 posto na sadašnjih 0,45 posto, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAD I BIJEDA /

Mirovine su takve da 25 tisuća umirovljenika radi, neki i kao zaštitari: 'Bolje nego da razmišljam kako ću preživjeti mjesec'

Image
JAD I BIJEDA /

Mirovine su takve da 25 tisuća umirovljenika radi, neki i kao zaštitari: 'Bolje nego da razmišljam kako ću preživjeti mjesec'

Dakle, za svaki mjesec duljeg rada nakon 65. godine, a za žene i ranije (u ovoj godini žene imaju pravo na starosnu mirovinu sa 63 i pol godine) polazni faktor za obračun mirovine povećava se za 0,45 posto. Bonifikacija se može koristiti maksimalno pet godina, što znači da za pet godina produljenog staža možete ostvariti 27 posto veću mirovinu.

Novo zaposlenje nakon odlaska u mirovinu

Ako se pak nakon odlaska u mirovinu odlučite ponovno zaposliti na puno radno vrijeme, u tom slučaju imate sva prava po ugovoru o radu kao i drugi zaposlenici, ali vam se isplata mirovine obustavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj odabir isplativ je jedino u slučaju ako je plaća osjetno veća od mirovine. Nakon obustave isplate mirovine zbog rada imate pravo na povećanje buduće mirovine s obzirom na to da vam je poslodavac dužan plaćati obvezno mirovinsko osiguranje tijekom nastavka radnog staža.

Svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine, a koja trenutno iznosi 11,77 eura po godini staža. Njen sastavni dio je i dodatak koji se uračunava u svotu mirovine. Na visinu mirovine najviše utječu osobni bodovi čija vrijednost ovisi o godinama staža i plaći koju ste ostvarili za vrijeme cijelog radnog vijeka. Osobni bodovi korigiraju se s mirovinskim faktorom, a on ovisi o vašem mirovinskom statusu. Za prijevremeno umirovljenje faktor je manji od jedan zbog penalizacije, a za kasnije umirovljenje viši je od jedan zbog dodavanja bonifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriterije za određivanje mirovine možete provjeriti na mrežnim stranicama HZMO-a, a njen iznos možete izračunati uz pomoć kalkulatora Mojamirovina.com. Ponovno određivanje mirovine moguće je nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja, javlja tportal.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivanovih 40 godina staža vrijedi - 120 eura pomoći. 'To je crkavica'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo