Radiolozi na mukama: Radimo i do 19 sati dnevno, imamo jedan 'magnet', drugi je za otpad

2.7.2014.
9:44
VOYO logo

No, čak 50 posto svih pregleda MR-om koji se naprave u splitskoj bolnici nije potrebno napraviti. Odnosno, ta snimanja nisu medicinski opravdana, piše Slobodna Dalmacija.

Radiolozi u Splitu rade i po 19 sati dnevno

Naime, liječnici, često puta uz veliki pritisak pacijenata, koji svakako žele pod 'magnet', odlučuju se na taktiku linije manjeg otpora i pacijentu prepišu MR, kako bi ga 'skinuli sa svojih leđa'. Zbog toga strahovit pritisak trpe bolnički radiolozi koji dnevno rade po 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je posebno zanimljivo, većinu svih tih pretraga magnetskom rezonancom obave na samo jednom uređaju, onom koji radi na Firulama, budući da je onaj na Križinama spreman za glomazani otpad.

"Počinjemo raditi ujutro u 5 sati i do pola noći se 'magnet' ne gasi. Radi se 19 sati i to - de facto - na jednom uređaju, budući da onaj na Križinama više nije tako kvalitetan (napravio je u prvih šest mjeseci ove godine 100 pretraga manje nego u istom razdoblju prošle godine). Kada nam se ovaj MR s Firula nedavno pokvario i kada smo bili u zaostatku za oko 200 snimanja, njih smo nadoknadili radeći subotom i nedjeljom", kazao je dr. Ante Buća, predstojnik splitske Radiologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svemirski brodovi

Do prije nekoliko godina u modi su bile pretrage CT-om, no u posljednje dvije-tri godine taj se omjer promijenio u korist MR-a.

"MR ne zrači i zato svi hoće na njega. No, on nije svemoguć uređaj. Za neke dijagnostičke pretrage bolji je MR, a za neke druge je to CT! No, liječnici se u velikom broju slučajeva odlučuju za 'magnet'. Mnoge pretrage se mogu riješiti ultrazvukom (UZV), koji također ne zrači i koji je odličan uređaj, pogotovo uređaji nove generacije koji su 'svemirski brodovi' za neke stare ultrazvučne uređaje. Međutim, moram naglasiti kako su razvojem tehnologije mnogi pacijenti izgubili vjeru u UZV" zaključio je dr. Buća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/249724/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo