PUTIN IPAK POMAŽE: / Rusija je spremna uložiti 10 milijuna eura za sanaciju rafinerije koja truje Slavonski Brod

Image
Foto: PIXSELL / AFP, Ivica Galović

Građani Slavonskog Broda koji su već godinama izloženi prekomjernom zagađenju zraka, a čiji je uzrok s druge strane rijeke Save - u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu - uskoro bi mogli odahnuti.

5.12.2016.
7:36
PIXSELL / AFP, Ivica Galović
VOYO logo

Rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu je ruske državne tvrtke Zarubezhneft, a 24 sata pišu kako je Ruska Federacija spremna u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju te da o tome pregovara s hrvatskim izvođačima.

Image
'NAJVIŠE STRAHUJEMO ZA NAŠU DJECU': /

 Zbog trovanja, stanovnici ovog hrvatskog grada razmišljaju o odlasku

Image
'NAJVIŠE STRAHUJEMO ZA NAŠU DJECU': /

 Zbog trovanja, stanovnici ovog hrvatskog grada razmišljaju o odlasku

Onečišćenje bi se smanjilo čak za 90 posto

"Iako smo dosad investirali nekoliko milijuna eura u filtre i zaštitu okoliša u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rješenje", kazao je za 24 sata ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov. koji je posjetio Slavonski Brod kako bi se osobno uvjerio u razmjere onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji je problem u tome što energana rafinerije, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na istu naftu koju prerađuje, a u kojoj je veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora. Rješenje je da sirovu naftu u energani zamijeni ekološki mnogo čišći i prihvatljiviji plin.

"Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti. Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske", kaže Azimov uvjeren da bi time razina onečišćenja zraka bila smanjena za čak 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija bi platila sve troškove prelaska na plin

Cijena cijelog projekta bila bi oko 10 milijuna eura i Rusija bi platila sve troškove, a da bi došlo do toga potrebno je sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije. I hrvatski stručnjak za naftu, prof. dr. Igor Dekanić, potvrdio je da bi uvođenje plina u rafineriju umnogome smanjilo razinu onečišćenja.

"Da, to je moguće. Uvođenje plina, kao što je slučaj u modernim rafinerijama, dovelo bi do smanjenja onečišćenja", kazao je Dekanić za 24 sata napominjući kako se već i ranije razmatrala ta mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska strana u ovome vidi i mogućnost izvjesne zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Inače, rafinerija u Bosanskom Brodu iz godine u godinu bilježi velike gubitke. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak te rafinerije narastao je na 284 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo