upoznat s problemom /

Pupovac Plenkoviću: 'Kada će 83 povratnička srpska sela i zaselaka konačno dobiti priključak na struju?'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Plenković se, odgovarajući na prvo zastupničko pitanje u saborskom 'aktualcu' od kada je postao premijer, složio s Pupovcem da je taj proces dosad išao presporo

23.11.2016.
11:47
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac u srijedu je na saborskom aktualnom prijepodnevu pitao premijera Andreja Plenkovića kada će 83 povratnička srpska sela i zaselaka konačno dobiti priključak na struju, na što mu je premijer obećao da će zadužiti Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatsku elektroprivredu da to odmah krenu rješavati.

Plenković se, odgovarajući na prvo zastupničko pitanje u saborskom 'aktualcu' od kada je postao premijer, složio s Pupovcem da je taj proces dosad išao presporo i time dio hrvatskih državljana doveo u nejednak položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upoznat sam s problemom, a riječ je o nedovoljno brzoj elektrifikaciji područja obuhvaćenim ratnim stradanjima u vrijeme agresije na Hrvatsku. Nažalost, proces za koji je nadležan HEP nije dovršen sukladno planovima, a Vlada je svjesna problema i zadužit ću Ministarstvo regionalnog razvoja. Čini mi se da je taj proces prespor i stavlja dio naših državljana u nejednak položaj i to je zadaća koju ćemo dati ne samo Ministarstvu regionalnog razvoja, nego i HEP-u, te će i jedni i drugi pristupiti, u vremenu pred nama, rješavanju kako bi se osigurao održiv i normalan život povratnika u te krajeve", istaknuo je Plenković.

Pupovac je potom kazao kako se u SDSS-u uzdaju da će tomu biti upravo tako."Hvala na opredijeljenosti da ćete Vi i Vaša vlada imati fokusiranost i da će stanovništvo dobiti ono što godinama čeka", poručio je premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Mostovac Nikola Grmoja pitao je ministra zaštite okoliša i stranačkog kolegu Slavena Dobrovića da pojasni problematiku vezanu uz poticanje obnovljivih izvora energije, a resorni mu je ministar, napominjući kako je u tom smislu bilo povlaštenih ugovora, obećao da će njegovo ministarstvo učiniti sve kako bi udar na građane bio što manji.

"Povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom sustavu potrebno je i poželjno. Mi smo se obvezali s ciljem smanjenja ovisnosti o posebnim gorivima. Međutim, problem koji imamo je vezan uz način na koji je regulirano pitanje integracije obnovljivih izvora energije, jer postoje povlašteni ugovori, odnosno ugovori s proizvođačima obnovljivih izvora energije, koji po povlaštenim cijenama prodaju proizvedenu energiju u energetski sustav preko našeg operatera Hrotea. Problem je što se isplaćuje relativno visok iznos za tu električnu energiju i ta se sredstva iz dva izvora namiruju – jedno je naknada za obnovljive izvore energije, a drugo je prodaja te energije našim opskrbljivačima", napomenuo je Dobrović.

Sada se, upozorava, događa neravnoteža, "jer je broj dospjelih ugovora, odnosno količina proizvedene energije u velikom porastu".

"Poseban je problem izmjena i dopuna Zakona o tržištu električne energije iz rujna 2015., kada je bez prethodne analize, budući da je karakter obnovljivih izvora energije takav da energetski sustav mora biti prilagodljiv za takve udare i to se može postići, ali su za to potrebne preinake. Dakle, nije bilo potrebne analize niti analize ekonomskih utjecaja na potrošače, tako da su stvorene neobično velike nove obveze. Suočeni smo s velikom neravnotežom i Ministarstvo na tome radi", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će ministarstvo predložiti prijelazno razdoblje, te će se dionici sustava tome morati prilagoditi s ciljem da se omogući ispunjenje ugovornih obveza, a isto tako da bi udar na potrošače bio manji. "Pritom ćemo se koristiti svim mehanizmima, radit ćemo na razvoju burze električne energije. Svakako, u problem je uključena i analiza svih ugovora, jer postoje čvrste indicije da je ovdje bilo pogodovanja", naglasio je Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo