opis piromana / Psihološki profil piromana: 'Uživaju biti blizu vatre, pa nije rijetko da odluče biti vatrogasci'

Dok se još istražuju uzroci golemog požara u okolici Splita otkriven je uzrok niza požara koji su proteklih dana buknuli kod Šibenika. Forenzičari su utvrdili da su požari podmetnuti a kriminalisti da ih je podmetnula 51-ogodišnja žena.

25.7.2017.
22:41
VOYO logo

Euforija i uživanje dok plamen guta sve ispred sebe. To osjećaju piromani kad podmetnu požar i čin ponavljaju.

"Imaju snažnu unutarnju napetost koja se ne može smanjiti ničim drugim nego pojavom požara. Većina požara je uzrokovana ljudskim rukama, a mali dio njih je to napravio zbog piromanije zbog bolesti", rekao je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte:

"Piromani uživaju biti blizu vatre, pa nije rijetko da odluče biti vatrogasci", kaže Bagarić i dodaje da je jako teško doći do točnih brojki koliko ih je odgovorno za požare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Negdje se govori 10%, negdje 20%. Dakle ne baš mali broj uzrokovanih požara ljudskom rukom, uzrokovali su piromani, osobe koje su bolesne", izjavio je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Improviziranim bakljama i upaljačem je palila krpe natopljene lož uljem. Traži se jednomjesečni pitvor, no je li riječ o piromanki još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je uz kaznenu prijavu predana u pritvorsku policijsku jedinicu. Zapriječena kazna za ovo djelo je zatvorska u trajanju od 6 mjeseci do pet godina.

"Takve osobe uglavnom odbijaju i razumijevaju sebe kao osobu koje nemaju problem. 
Ja nikad nisam imao da je netko pokucao na vrata i da mi je rekao: Ja imam problem. Ja imam veliku žudnju za vatrom. To je rijetko i druge kolege kažu da je rijetko", rekao je Ante Bagarić, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo