ana čerenšek / Psihologinja nakon napada na dječaka: 'Ako vidite promjene u ponašanju djece, pružite im mogućnost da se povjere'

Ponovni susret s napadačima mogao bi značiti potencijalno vrćaanje traume

11.10.2022.
20:00
VOYO logo

24 sata od ispovijesti oca pretučenog srednjoškolca i svjedočanstva još jednog roditelja koji je za RTL ispričao kako je napadnuto i njegovo dijete, banda nasilnika iz Dugog sela i dalje je bez kazne. Šokira informacija da ravnateljica škole o napadu uopće nije službeno obaviještena - ni od policije ni od Centra za socijalnu skrb. Od nadležnih institucija nitko ne preuzima odgovornost, a ozlijeđeni dječak obilazi bolnice

RTL-ov reporter Goran Latković o ovoj temi je razgovarao sa psihologinjom Anom Čerenšek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To dijete je dosad dobilo previše pažnje za čin koji mu se dogodio i sigurno da mu nije lako i sigurno da mu neće biti lako naći se u sličnom okruženju gdje mu se sve to dogodilo. Uz podršku roditelja prije svega, a onda okruženja u koje ide, a to je škola, sigurna sam da će se na kraju uspjeti nositi sa svim tim", kazala je Čerenšek.

Govorila je i o tome što bi potencijalni susret s napadačima mogao značiti za dijete:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi značilo da se ta trauma potencijalno može vratiti i da može nepredviđeno reagirati, povući se u sebe. Može se vratiti unazad u procesu nošenja sa svim što mu se dogodilo tako da bi to svakako bilo jako loše za to dijete."

Image
NASILJE U DUGOM SELU /

Ravnateljica o napadu na dječaka nije bila službeno obaviještena, institucije ne preuzimaju odgovornost

Image
NASILJE U DUGOM SELU /

Ravnateljica o napadu na dječaka nije bila službeno obaviještena, institucije ne preuzimaju odgovornost

S djecom treba razgovarati i pružiti mogućnost da se povjere u sigurnom okruženju, objasnila je psihologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo sa svom djecom razgovarati, ne samo s djecom koja doživljavaju vršnjačko nasilje nego i onom koja to čine. Trebamo im pružiti priliku da se povjere i kažu što ih muči i zašto se ponašaju tako. Djecu koja su potencijalno u opasnosti ili su se požalila već na to da imaju nelagodne osjećaje u školi ili vidite promjene na njihovom ponašanju u smislu da prestanu dobro i kvalitetno spavati, ne jedu dovoljno, imaju nagle ispade emotivnih izleta trebamo im pružiti mogućnost da se povjere u sigurnom okruženju."

Čerenšek je kazala i da je svaka trauma individualna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekla da sustav radi dobro onoliko koliko može. Sustav je ispodkapacitiran, nema dovoljno radnika koji bi se bavili ovakvim slučajevima koji ne završe tragično. Vjerujem da su pretrpani puno gorim slučajevima, tako da ovdje vidimo da sustav ne funkcionira dobro. Škola je morala biti upoznata iste sekunde", rezolutna je bila Čerenšek.

Naposljetku je odgovorila na pitanje mogu li se djeca osjećati sigurno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo, vjerujem da ćemo se svi osjećati sigurnije ako uložimo u okruženje i ako ga činimo boljim mjestom. Hrvatska je bila sigurno mjesto, vjerujem da može to i ostati. Kao roditelji možemo pružiti podršku djeci da se osjećaju sigurnije bez obzira na vijesti koje čuju svaki dan. Što se tiče izjave o odgovornosti roditelja kao isključivoj stavci rekla bi da je paušalna i neodgovorna. Ne možemo reći da su samo roditelji napravili djecu pa čak ni kad su osvojili Nobelovu nagradu"

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo