Prioriteti / Prvo prijestolje pa zidine: turisti u Dubrovnik dolaze zbog slika i zovu ga King's Landing

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gdje su nekad bile tradicionalne radnje sa suvenirima, danas se mogu kupiti tematski suveniri s motivima iz serije Igra prijestolja, a čak se i na razglednicama šalju pozdravi iz King's Landinga.

27.6.2017.
10:16
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Turisti i iz daljih krajeva svijeta u Dubrovnik dolaze isključivo zbog serije Igra prijestolja kako bi se slikali na mjestima gdje su snimane popularne scene, piše Večernji.hr.

Dvije redovnice podijelile su svoje iskustvo kada ih je jedne prilike zaustavio mladi par s neobičnom molbom. Zamolili su ih da im asistiraju u pokušaju oponašanja jedne od scena iz serije u kojoj se također pojavljuju redovnice hodajući po stubama. Par je potegnuo čak iz Australije kako bi upravo na tom mjestu napravili savršenu sliku koja podsjeća na poznati "Hod srama" (Walk of shame). Ovaj, ali i brojni drugi kadrovi snimani su u Dubrovniku koji u seriji predstavlja glavni grad "Kraljev grudobran", odnosno King's Landing. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi par iz Sydneyja ipak su ostali bez slike s redovnicama koje su ih ljubazno odbile, iako ih ovakav zahtjev nije previše iznenadio jer, kako kažu, čula su ga više puta. 

"Neki dan sam se vraćao s puta i bio sam u avionu punom turista. Kada se kroz prozor počinjao nazirati grad, njih pola počelo je vikati “Vidi, King’s Landing”. Njima to više nije Dubrovnik, dobro da uopće znaju kako se grad zapravo zove", prepričava Frano Radošević, kapetan broda “Karaka” koji već 10 godina vozi turističke ture. Riječ je o replici nekadašnjeg dubrovačkog broda koji je idealan za povijesne obilaske, no danas su na njemu popularnije ture na temu Igre prijestolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I brod "Karaka" bio je u nekoliko kadrova serije, a zbog popularnosti, nedavno ga je unajmila grupa od 50-ak Amerikanaca koji su došli ovdje samo kako bi održali kostimirano vjenčanje na brodu. Ondje gdje su nekad bile tradicionalne radnje sa suvenirima, danas se mogu kupiti tematske šalice, magneti, majice i ostali proizvodi s motivima iz serije. Čak se i na razglednicama šalju pozdravi iz King's Landinga, a ne iz Dubrovnika. 

Cijene u takvim trgovinama znatno su više nego u ostalima u Dubrovniku, no prodavači kažu kako turistima to nije problem. I sami su educirani o seriji, a s veseljem iščekuju turističku sezonu jer u srpnju stižu nove epizode serije, što znači još veći interes turista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brzo, brzo, došli smo kruzerom i nemamo puno vremena. Glavno da se slikamo s prijestoljem, a možda stignemo i na zidine", zaključuju Miguel i Victoria iz Španjolske jasno pokazujući što su im prioriteti u Dubrovniku, piše Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo