NOVI ŠEF ZAGREBA / Prvih mjesec dana Tomaševića: 'Očito da se iza kulisa događa jako puno stvari o kojima ćemo slušati'

A prvi mjesec dana novog gradonačelnika Zagreba obilježio je i USKOK

7.7.2021.
23:00
VOYO logo

Mjesec dana je prošlo otkako je Zagreb preuzela nova gradska vlast ali uspostava vlasti ne ide lako. Prije svega jer su na ključnim pozicijama u gradskim uredima i gradskim poduzećima još uvijek ljudi bivše garniture a nedavne afere i uhićenja ne stvaraju atmosferu povjerenja.

Ali osim nedostatka povjerenja otkrilo se kako nedostaje i novaca. Pa se nakon 800 milijuna kuna za koliko se grad kod države zadužio u zadnjih godinu dana, gradonačelnik Tomislav Tomašević kod premijera Andreja Plenkovića mora zadužiti za još 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novci će se pokušati uštedjeti smanjenjem broja gradskih ureda i službenih automobila ali gradski financijaši kažu kako je to kap u moru problema.

Građani su rekli svoje - Tomašević i Možemo na čelu Zagreba - može. 
I dogodila se povijesna primopredaja u gradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije točno mjesec dana stigao je na svoj prvi radni dan pješke nakon što je analizirao, kako je tada nazvao, financijsku neodgovornost prošle vlasti. 

„Situacija nije dobra, situacija je složena, ali postoje rješenja“, rekao je 7. lipnja ove godine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to u vidu rebalansa proračuna, najavio je odmah, ali bez krpanja rupa prodajom velikih zemljišta. 

Prodaja Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke bila je nakana Milana Bandića. Zagreb je tako od prodaje nekretnina trebao utržiti više od milijardu kuna. No, Tomašević je rekao ne može - umjesto toga za prvu ruku Grad uzima kredit od 400 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je najveći potez dosad.

„Nema alternativnosti jer je likvidnost grada dovedena do takvog položaja da se kratkoročno mora reagirati“, pojasnio je Slavko Kojić iz Ureda za financije Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li grad blizu utapanja?

„Nije grad blizu utapanja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potopljen je velik broj ureda i zavoda. Od Bandićevih 27, ukidanjem i spajanjem, ostaje njih 15. Bez ureda ostaje i Pavle Kalinić koji je upravljao hitnim situacijama. 

„Ovo vidimo kao prvi korak u nečemu što je dublji preustroj gdje namjeravamo pogledati kvalitetnije ljudske resurse u svim uredima. Govorili smo i o tome da je došlo do velikog povećanja rukovodećih položaja i da nisu možda svi nužni“, smatra zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec (Možemo!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, skoro gradonačelnik Škoro ne čini se optimističan. 

„To sve skupa više djeluje kao kozmetika, ispunjavanje jednog obećanja koje je teško ispuniti u kratkom vremenu“ zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Miroslav Škoro (DP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kozmetika, demagogija prozivali su ga protivnici i kad je gradonačelnik biciklist najavio štednju i na službenim automobilima. Trostruko je smanjio broj vozila. Nema više limuzina, Passata ili Audija iz ere Milana Bandića. 

Za pročelnike nove gradske uprave ipak ne tako grandiozna vozila. Većinom su to Opel Corse, a za Tomaševića za potrebe protokola Opel Astra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, već drugoga tjedna stigle su prozivke oko kadrovskih podjela u Zagrebačkom holdingu bez javnog natječaja. Jer Tomašević je obećavao nema funkcija bez natječaja, a onda je odmah prekršio obećanje. 

„U ovoj situaciji odlučili smo se da je najbolje rješenje imenovati minimalni broj članova uprave, a to je dvojica. Isto tako, minimalni broj nadzornog odbora, kako bi se odmah uveo red“, kazao je 15. lipnja 2021. godine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećao je da će sve ostale birati natječajem. U prvih mjesec dana nova uprava uspjela se javno porječkati sa najvećom privatnom tvrtkom za obradu otpada. 

"Kao što smo govorili u kampanji, poslove grada koji su do sada u velikoj mjeri bili dogovarani, znamo kako su bili dogovarani - takvu praksu želimo prekinuti", kazala je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec (Možemo!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite prekinuti? Može, uzvratili su iz CIOS-a priopćenjem u kojem su rekli kako su otvoreni za sporazumni prekid. To je bilo prije četiri tjedna, danas smo provjerili ima li novosti na toj fronti.

C.I.O.S.  o daljnjoj suradnji s Gradom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko iz Grada Zagreba nije nas povratno kontaktirao vezano za dopis upućen gradonačelniku Tomaševiću.Tvrtke C.I.O.S. Grupacije i dalje ispunjavaju svoje ugovorne obveze sukladno potpisanim ugovorima sa Zagrebačkim holdingom", stoji u priopćenju.

A prvi mjesec Tomaševića obilježio je i USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vjerujem da će ih biti još“, izjavio je 1. srpnja ove godine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Politički rad nezahvalno je komentirati nakon svega mjesec dana, ali očito je da za sada provodi stvari koje je najavljivao u kampanji, kaže novinar Klarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sa 27 na 16 /

Gradonačelnik Zagreba smanjuje broj ureda, tako i onaj Pavla Kalinića, neslužbeno se doznaje kamo planira otići

Image
Sa 27 na 16 /

Gradonačelnik Zagreba smanjuje broj ureda, tako i onaj Pavla Kalinića, neslužbeno se doznaje kamo planira otići

„Skrenuo bih pažnju na Facebook status dogradonačelnce Danijele Dolenec koja je rekla da se nada da će jednom moći u potpunosti ispričati sve ono što su doživjeli sve ono što su doživjeli u prvih mjesec dana, očito da se iza kulisa događa jako puno stvari o kojima ćemo slušati u periodu koji dolazi“, pojasnio je novinar Telegrama Jasmin Klarić

Stigao je period u kojem pušu novi vjetrovi, očekivanja su ogromna, ali treba se uhvatiti u koštac s obnovom kaže Anka Mrak Taritaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao prvo nedopustivo je da se u gradu Zagrebu ne odvozi otpad i neka nikako gradonačelnik Tomašević ne pristaje na sastančenje s ministrom Horvatom i šefom Fonda Vanđelićem gdje gube sate na sastančanju gdje dogovaraju kakve će biti procedure i dokumentacija“, smatra saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas). 

Prošloga vikenda Tomašević je postao i prvi zagrebački gradonačelnik koji hoda u veseloj povorci duginih boja. Šarolik prvi mjesec za novog šefa Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo