Lomovi i smjene / Prva presuda za ratno profiterstvo, bježanje iz stranke u stranku, Agrokor... Ovako je izgledala politička 2018.

Za politiku i pravosuđe, koji se nerijetko isprepliću, bila je ovo napeta godina

26.12.2018.
19:16
VOYO logo

Zbog Agrokora i afere Borg naoblačilo se u Vladi. Otišla je Martina Dalić, pa se i u drugoj godini mandata nastavio niz promjena u Plenkovićevoj postavi. Dalić je na jesen ponovno ponovno okupila Vladu, ali na promociji svoje knjige. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu krajem godine utvrdilo je da su se Dalić i Marić ogriješili o načelo obnašanja javne dužnosti, dok se o Plenkovićevoj ulozi odluka još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno prije Dalić iz Agrokora je otišao i povjerenik Ante Ramljak. No s novim povjerenikom postignuta je nagodba vjerovnika. A bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića engleski je sud krajem godine prisilio da se vrati u Hrvatsku. Nakon Remetinca pušten je da se brani sa slobode, čak je najavio politički angažman. 

Suđenja u znaku Mamića, Sanadera i Tomaševića

Nakon suđenja i nepravomoćne presude na 6 i pol godina - pobjegao je, ali u Međugorje i Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer ponosno je reka da nije ratni profiter, no sud je rekao ipak jest, pa smo 2018. dobili i prvu presudu za ratno profiterstvo u povijesti Hrvatske.

Počelo je suđenje i bivšem HDZ-ovcu, još uvijek županu Alojzju Tomaševiću. Vodi se po službenoj dužnosti jer je njegova supruga prvo tužbu povukla, na što je ministrica Murganić poručila: "To vam je tako u braku". Nakon toga se ogradila, a uskoro ju je napustio razočarani državni tajnik za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polarizacija zbog Istanbulske konvencije

Istanbulska konvencija usvojena je upravo zbog zaštite žena od nasilja, no nisu svi to tako vidjeli. Prosvjedi u većim gradovima održani su pod parolom "protiv rodne ideologije" i išli su direktno protiv Plenkovića.

No protiv je bio i dio HDZ-ovaca, pa i Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. "Moj osobni stav je da je rod definiran rođenjem, biologijom, a ne nikakvim društvenim navikama", kazao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić je i dalje ostao poziciji drugog čovjeka stranke, no pozicija mu se trese zbog SMS afere. Stier i Kovač tada su smijenjeni sa svojih pozicija - političkog i međunarodnog tajnika. 

Plenković je tako otvorio frontu s desnom strujom unutar stranke, a na istom valu skupljali su se potpisi za poništenje Istanbulske konvencije kao i za promjenu izbornog zakonodavstva o čemu je premijer u startu poručivao: "Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno i kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je APIS pregledao potpise ustanovljeno je da pravovaljanih - nema dovoljno

Godina problema za SDP

Prosvjedovali su i dalje će radnici Uljanika. ovog su mjeseca proslavili 162. rođendan, možda i posljednji. A prosvjedovali su i Lički HDZ-ovci i to pred središnjicom stranke. No i na istoku HDZ-ovci nezadovoljni. Prosvjed u Vukovaru je prošao mirno, ali turbulencija ima unutar koalicije. Reforma obrazovanja je krenula, ali zbog Zakona o udžbenicima prijetnja partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A probleme Vladi zadaje i Milan Bandić čiji Klub - buja. Presvlačenje dresova u Saboru čini se još traje, a Bandiću se pridružuju i bivši SDP-ovci. Istodobno SDP-u rejting tone. Prestiže ih Živi zid, a Davor Bernardić se - ne da. Ljevica se okuplja oko Amsterdamske koalicije, a afera SMS uzdrmala je HDZ, ali i Pantovčak. 

Savjetnik predsjednice Vlado Galić podnio je ostavku, a u Banskim dvorima omraženi Mate Radeljić je - smijenjen. Radeljić tvrdi da ga je o smjeni obavjestila SOA, uz ozbiljne prijetnje da će ga, ako treba i pregaziti autom, a predsjednica šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom u novu, izbornu godinu predsjednica se tako približila premijeru čiju potporu treba na putu za drugi mandat na Pantovčaku. Spaja se i hrvatski jug - Pelješki most grade Kinezi. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo