Prekoračili limite /

Prva mjera Blaženke Divjak: nova ministrica obrazovanja blokirala sveučilišta zbog 30 milijuna kuna?

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ministrica je već prvi tjedan poduzela konkretne mjere vezane uz funkcioniranje Sveučilišta u Zagrebu.

16.6.2017.
14:12
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak prvi tjedan u uredu dočekala je informacija o prekoračenim sveučilišnim koeficijentima u iznosu od 30 milijuna kuna. Sveučilišta u Hrvatskoj malo su se zaletila s obračunskim koeficijentima pa su tako prekoračili limite koje imaju i to za 30 milijuna kuna, piše Srednja.hr.

Inače, s koeficijentima se zapošljavaju kadrovi, a masovni javni natječaji pojavili su se primjerice na Hrvatskim studijima, odnosno na Sveučilištu u Zagrebu, na koje otpada prekoračenje od otprilike 10 milijuna kuna. Srednja.hr donosi i mail koje je Ministarstvo poslalo upravi Sveučilišta, a ono zatim svim sastavnicama, u kojem stoji kako se do kraja lipnja zabranjuju daljnja zapošljavanja i napredovanja znanstvenika. U tom periodu situacija bi se trebala raščistiti, odnosno trebalo bi pronaći odgovorne osobe za nastalu situaciju. Zabrana zapošljavanja je došla jer se iz Ministarstva boje da bi iznos mogao i dodatno porasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi veliki potez nove ministrice znanosti i obrazovanja stigao je u njezinom prvom tjednu na čelu Ministarstva. Uprava za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja prekjučer je obavijestila Upravu Sveučilišta u Zagerbu o prekoračenom dodijeljenom obračunskom koeficijentu. Istu je obavijest Uprava Sveučilišta proslijedila sastavnicama Sveučilišta, a portal Srednja.hr u posjedu je maila koji je Ministarstvo poslalo Sveučilištu da u lipnju obustavi nova zapošljavanja ili napredovanja.  

"Tijekom lipnja, odobravat će se samo sljedeće promjene: povratak s bolovanja, mirovanja i neplaćenog dopusta; povećanje plaće za doktorate; promjene na postojećim položajnim mjestima; zamjenska radna mjesta za bolovanje; nova radna mjesta redovitih profesora u trajnom zvanju sukladno odredbama članka 67. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, stoji u obavijesti Ministarstva.", stoji u obavijesti Ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim javnim službama, uključujući i sveučilišta, radna mjesta i plaće definirane su Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Svakom od radnih mjesta Uredbom je pridan i koeficijent kao temelj obračuna plaće.

Neslužbeno se doznaje da su dodijeljene obračunske koeficijente prekoračila i sva velika sveučilišta u Hrvatskoj, a manja prekoračenja bilježe se i na drugim sveučilištima, a navodno se radi o prekoračenju od 30 milijuna kuna, dok se samo na zagrebačkom sveučilištu radi o prekoračenju od otprilike 10 milijuna kuna, piše Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo