povijesni trenutak / Prva hrvatska Michelinova zvjezdica: tko su nositelji medalje najbolje hrane i hoće li se uspjeti usprotiviti 'prokletstvu'?

Osim sunca, mora i adventa, počeli smo nuditi i vrhunski spremljenu hranu i prvoklasna vina. Da se u nas dobro jede i pije mi to, naravno, znamo već godinama, a sad će to znati i čitav svijet

2.2.2017.
21:52
VOYO logo

Najbolja smo turistička destinacija - možda i u svijetu. A osim sunca, mora i adventa, počeli smo nuditi i vrhunski spremljenu hranu i prvoklasna vina. Da se u nas dobro jede i pije mi to, naravno, znamo već godinama, a sad će to znati i čitav svijet. Ne samo da je prvi restoran dobio Michelinovu zvjezdicu, nego je njih još 34 uvršteno u preporuku uglednogvodiča.

Melange istarskih rajčica, seviće, Botarga, pjena od hrena, reinterpretacija bogate lokalne ribe,…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neke stvari zvuče tako da nisi siguran bi li ih jeo ili što da se radi s njima, ovo je menu vrijedan prve hrvatske Michelinove zvjezdice.

Kad budete naručivali s tog menija, sjedit ćete u rovinjskom restoranu Monte. Iako su iz Michelina, zabunom, objavili fotografiju – Dubrovnika. Jelo ćete platiti od 160 do 300 kuna, a bocu vina od 200 do 600. Međutim kad preporuka stiže s vrha, sigurno ćete izaći prilično zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji se ne bave ugostiteljstvom ni ne znaju što je to, ali nama koji smo ugostitelji je ta medalja, čak i da je ne dobiješ sad momentalno tu zvjezdicu ili u budućnosti, sretan si da si među tih prvih 35", priznaje Igor Olujić, kuhar restorana Sveti Nikola u Poreču.

Porečki restoran u kojemu on kuha i još 34 hrvatska možda nisu dobili zvjezdicu, ali imaju preporuku. Kao i ovaj zagrebački koji ima samo 24 kvadrata pa se zvono za rebarca čuje - stalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išli smo odmah gledati koje su slike. Vidjeli smo naš cheesecake. Da su bile gyoze, jelo koje mi ovdje radimo od početka, rebrica koja su potpis ovog restorana... Prodajemo ih 500 kila u dobrom danu", priča nam Mario Mihelj, glavni kuhar restorana Mundoaka u Zagrebu.

Dvije su godine u dubokoj tajnosti agenti hodali po restoranima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo da je prestižno nego je užasno važno i za turizam i za ugostiteljstvo i za čitavu državu. To se toliko prati, to je toliko cijenjeno i toliko na visokoj razini da tu više nema priče", smatra chef Ivan Pažanin.

Ipak, i ovdje postoji kvaka. U vodiču je na prvi pogled jasna "rupa" tamo negdje od Učke do Dubrovnika. Kao da duž Dalmacije, i po Slavoniji ne postoji niti jedan restoran vrijedan zaustavljanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"‘Tu mi je nevjerojatno da jedna takva organizacija ima takve propuste. Nadam se da će oni to ispraviti i da će ući restorani koji moraju i koji su to zaslužili. Ima tu stvari koje su nevjerojatne", tvrdi Pažanin.

Doduše, s obzirom na to da njihovi agenti kuhaju hranu i piće već više od 120 godina, neke se greške valjda moraju dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo je kao vodič za bajkere braće Michelin 1900., s preporukama "gdje sići s ceste na klopu", a sad je vrh gastro svijeta.

Od 2.717 restorana na svijetu koji se kite zvjezdicama, samo njih 85 ima tri!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom je mjestu kolijevka fine papice – Francuska – 600 – Michelinovih zvijezda. Japan je drugi s 419, a Italija treća s 333. Zvjezdicu je toliko lako izgubiti da je s godinama krenula i priča o Michelinovom prokletstvu. Jedan si je chef čak oduzeo život kad je izgubio dvije od tri. 

Zato mi, za svaki slučaj, idemo na sigurno. Nema Michelinove zvjezdice, ali ćevapi su izvrsni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, dolaze Siniša Vuco, Ivan Šarić, Janica Kostelić, Plenković, naš premijer. Da, svi jedu tu", ispričao je kuhar Josip Belčić.

S obzirom da je lani zvjezdicu dobio štand s uličnom hranom u Singapuru, tko zna, možda na listu dođu i ćevapi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što o tome i Mišlenovom prokletstvu ima za reći gastro stručnjak Rene Bakalović, pogledajte u nastavku videa.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo