DJECA U ŠKOLE / Prva djevojčica iz Ukrajine u ponedjeljak kreće u školu u Osijeku: Doznali smo kako su to organizirali

Pravo na rad, stanovanje, zdravstvenu zaštitu, na obrazovanje - sve to mora biti omogućeno svakome u EU-u sa statusom izbjeglice. Najmanjima posebno

6.3.2022.
21:45
VOYO logo

Cijelo je jutro zasjedala međuresorna radna skupina za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine

Prva će djevojčica iz Ukrajine sutra krenuti u školu.

Ići će u osnovnu školu Tenja kraj Osijeka, u 5. razred. Roditelji djece iz razreda već su se pobrinuli da dobije ono što joj treba.

"Zašto naša škola? Dijete će ići u D odjel jer smo dvojezična škola što znači da će korisitit čirilicu kao pismo jer naravno ukrajinci koriste azbuku", pojašnjava ravnateljica Osnovne škole Tenja, Draženka Šebek.

Do sada je u Hrvatsku ušlo 902 djece izbjeglica, a kao dio statusa koji im pruža nova europska direktiva svako pojedino dijete ima pravo na školu ili vrtić.

Sve su škole dobile upute Ministarstva.

"Nakon utvrđivanja izbjegličkog statusa učenik se u pravilu upisuje u onu školu koja mu je najbliža. Upisuje onaj smjer koji je najsličniji školi koju je pohađao u Ukrajini. Tamo ima pravo na sve redovne sate, ali i obaveznu pripremnu nastavu hrvatskog jezika u trajanju od 70 sati - jedan ili dva sata dnevno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radit će se o takozvanom C modelu školstva, a naravno s obzirom da nema kadra koji bi mogao pokriti više škola s ukrajinskim jezikom prikupljat će podatke o akademskom statusu izbjeglica te tako osigurati i one koji mogu predavati u školama", stoji u uputama.

"Sve u svemu sretno im želimo", kaže Šebek.

Od sutra bi trebao biti jasan pravni status koji omogućava iskaznica privremene zaštite.

"Te odluke su prema europskom zakonodavstvu na razdoblje od godinu dana, onda se mogu 2 puta produžavati na 6 mjeseci, mi se je provukli kroz naš zakon o strancima i prema tom je zakonu u tom statusu moguće boraviti do 3 godine", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

I ministarstvo zdravsta već ima dogovorene smjernice.

"Nakon što prođu trijažu u prihvatnim centrima prema potrebi na raspolaganju su hitne službe, bolnice su u stanju pripravnosti za eventualne dodatne kapacitete za prijem ranjenika; a svaka osoba dobiti će puni opseg osnovne zdravstvene zaštite - pravo na recepte, lijekove, specijalističke preglede", stoji u uputama.

"Nadam se da će ovo sve što prije završiti da se vratite normalnom životu", poručuje Božinović.

Radi se naravno tek o smjernicama s obzirom na to da nitko sada ne može predvidjeti niti koliko ljudi stiže niti koliko će dugo ostati u ovoj sve samo ne ugodnoj situaciji.




Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo