kakvo nas vrijeme čeka u nedjelju? /

Provjerili smo utječu li vremenske prilike na odluku građana hoće li izaći na birališta

Hoće li u nedjelju biti hladno i kišovito ili toplije i sunčano? Ima li to uopće kakve veze s odlukom hoćete li izići na izbore ili ne? Koga birači biraju na primjer kada je južina? Potražili smo odgovore na sva ova pitanja

6.11.2015.
18:55
VOYO logo

Za koga glasati? O tom pitanju raspravlja se na gotovo svakom druženju. No jesu li simpatije prema strankama jače od vremenskih uvjeta? Zagrepčani i Splićani znaju kako će, bez obzira na vremensku prognozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugo vremena, parlamentarni izbori održat će se u ljepšim vremenskim uvjetima.

"U nedjelju će biti pretežno sunčano vrijeme, iako će se pojavljivati visoki oblaci koji zapravo ne kvare dojam pretežno sunčanog vremena", kaže Dujna Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će biti u Zagrebu. Ujutro svježih 6 stupnjeva, dok će dnevna temperatura biti 18. U Osijeku će jutro biti kao u Zagrebu, a dnevna temperatura stupanj niža, 17. Sunčana Rijeka probudit će se na 12 stupnjeva, dok će preko dana biti 21. Splićanima će ujutro biti 14 stupnjeva, a preko dana 21.

Ni meteoropati neće imati izgovor za ostanak kod kuće.

"Biometeorološka prognoza je poticajna. Stabilne meteorološke prilike dobre, dobro raspoloženje, dobar dan", kaže meteorologinja RTL-a.

Na izborima 2007. izlaznost je bila 57 posto, dok je 2011. glasalo 54 posto građana. Oba puta bila je južina, sparno i iznadprosječno toplo, a pobjednici su bili različiti. Može li onda vrijeme utjecati na izlaznost i konačan rezultat?

"Premda ono ne utječe na izlaznost na nacionalnoj razini, može biti bitna tamo gdje su stranke jake. SDP-u gdje je jak - u Istri, Međimiruju, na sjeveru, a HDZ-u u Dalmaciji i dijelovima Slavonije. Ako tamo puno ljudi izađe, to će koristiti strankama koje su tamo jake. Ako se to gleda na nacionalnoj razini, onda se taj efekt poništi", pojašnjava Vuk Vučević, predavač na ZŠEM-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome će zasjati sunce, a kome smrknuti, na kraju ipak odlučuju birači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo