Koncesionari štede / Proveli smo dan sa spasiocima na plaži: Reagiraju na kritične situacije, često i na ljudsku glupost

'Ako vam nije dobro nemojte ići na sunce. Ako znate da niste najbolji kupač nemojte ići u velike dubine', savjetuje spasilac Petar Baljak

22.8.2018.
7:00
VOYO logo

U Hrvatskoj, gotovo svake godine, vijesti o utapanju kupača. Ti slučajevi bili bi puno rjeđi da na napučenim plažama obavezno dežuraju spasioci, no njih kronično nedostaje. Posjetili smo riječku plažu Ploče i razgovarali s momcima koji s razlogom ulijevaju sigurnost turistima i domaćima dok uživaju u ljetnim radostima.

Petar i Dario su spasioci na riječkoj plaži. Da bi kupači mogli biti opušteni, oni su non-stop napeti. Reagiraju na kritične situacije, nepažnju, ali ponekad i na ljudsku glupost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan čovjek, naš čak za živo čudo, lovio je među plivačima u plićaku ribu s podvodnom puškom", ispričao nam je jednu situaciju spasilac Petar Baljak.

Da su spasioci na plažama neophodni potvrđuje i nedavni slučaj kada je Riječanin, Nevio Turković, iz mora u Baški izvukao ženu, koja u tom trenutku nije pokazivala znakove života. Uspio ju je spasiti. U Primorsko-goranskoj županiji ima ih pedesetak. To nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje bi trebala biti po dva spasioca u smjeni. Mi smo sami, po jedan u smjeni, to je dosta stresno", ističe spasilac Dario Biščević.

Plaže koje imaju plave zastave moraju imati spasilačke timove. Koliko i hoće li ih biti na ostalim plažama odlučuju koncesionari. Mnogi, nažalost, zanemaruju važnost spasioca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daju osjećaj sigurnosti. Znaš da možeš biti siguran ako nešto pođe po zlu. Važno je da su na plažama", kazala nam je Maarten iz Nizozemske.

"Naravno da su važni, jer imamo djecu i to mi je najvažnije. Pomislim, u redu, mogu se opustiti zbog spasioca", priča nam Rosette iz Kameruna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prije svega potrebno je odgovorno ponašanje. "Ako vam nije dobro nemojte ići na sunce. Ako znate da niste najbolji kupač nemojte ići u velike dubine. Ako osjetite da vam nešto ne odgovora, samo izađite van, odmorite se", savjetuje spasilac Petar Baljak.

Ako se sve to poštuje, uz ovakve dečke, plaže će biti sigurne. No i ostali koncesionari trebali bi shvatiti da su životi važniji od zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo