NOVOSTI / Proučili smo nove propise o odvajanju smeća: evo što nas očekuje od prvog veljače

Svako će domaćinstvo dobiti ogromne vrećice za odvajanje, smeće će onda bacati u odvojene kante u stubištu, a oni koji žive u kućama dobit će posebne kante

17.1.2018.
22:25
VOYO logo

Ovako izgleda stvarnost s otpadom u Gradu Zagrebu. Nitko ne drži do reda, pa čak ni zagrebačka Čistoća. Ovi kontejneri namijenjeni su isključivo za plastiku. Međutim tu možemo vidjeti kako se u njima nalaze različite vrste otpada.

A vjerojatno se puno toga neće promijeniti ni prvog veljače kada na snagu stupaju nove odredbe o gospodarenju otpadom u cijeloj Hrvatskoj. Zagrebačka Gradska skupština samo dva dana prije trebala bi izglasati odluku o tome kako će prikupljati, odvoziti i naplaćivati tu uslugu građanima. Evo novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani koji žive u zgradama dobit će vrećice za miješani komunalni i biootpad. Iste te vrećice morat će odložiti u, za to, namijenjene različite kontejnere. Oni koji žive u kućama dobit će vlastite kontejnere. Kante i kontejneri će se čuvati u ulazima, podrumima, ograđenim dvorištima. Ukoliko budu na javnoj površini moraju biti pod ključem, pa će ove kućice dobiti vrata. Posebne vrećice od 60 litara građani će dobiti za otpadnu plastiku i metal. 

Vlasnici kuća u kojima nitko ne živi plaćat će paušal, a oni koji koji povremeno koriste neke objekte od Čistoće će kupovati vrećice i plaćati njihov odvoz. Stanari u zgradama koji koriste zajednički  kontejner, smeće će plaćati po broju članova kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miješani otpad odvozit će se najmanje 1 na tjedan, bio otpad isto. Papir i karton 2 šuta na mjesec, kao i plastika. Građane se boje da  bi ih u konačnici sve to moglo skuplje stajati. Klub zastupnika Sandre Švaljek predložio je zaljučak koji je skupština izglasala, a po njemu odvoz smeća ne smije poskupjeti. 

"Ne bi smjelo doći do poskupljenja, u prosjeku, odvoženja otpada. Mi smo tražili da se izglasa takav zaključak. I ne samo to, nego da se razradi i mehanizam praćenja cijena koji  bi omogućio da ako se vidi da su cijene u porastu  da se izvrše korekcije", kazala je Švaljek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš misli da će do poskupljenja ipak doći. "Plaćat ćemo više, manje puta će nam se odvoziti, mi ćemo uredno svoju dužnost obaviti, a grad ono što je terbao napravit prije 16, 17 godina, predložiti način zbrinjavanja otpada nije napravio i sve će završiti na istom mjestu", tvrdi Mrak Taritaš. 

Nova pravila predviđaju i kazne. 10 000 kuna platit će oni koji uopće ne budu predavali otpad, a proizvode ga. S 5 tisuća kuna kaznit će se oni čije će smeće smrditi i ugrožavati zdravlje drugih ljudi, dok će 3 tisuće kuna platiti oni koji neće razdvajati. Plan i pravila ipak neće zaživjeti za dva tjedna, nego, kako obećaje Milan Bandić, kroz dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo