NAPETA SITUACIJA /

Vrgorački otpad već danima ne može na sinjski deponij: 'Stražarit ćemo, ovdje kamion neće ući!'

'Nismo mogli ni prije, a sada pogotovo živjeti normalno od miomirisa koji dolaze s ovog odlagališta'

22.10.2019.
20:49
VOYO logo

Vrgorački otpad već danima ne može na sinjski deponij jer mu mještani blokiraju ulaz. Prosvjeduju treći dan. Posljedice odlaganja otpada u svojoj neposrednoj blizini nakon više desetljeća, odlučni su, trpjeti - više neće.

Podsjetimo, odlukom ministarstva otpad iz Vrgorca treba se odložiti u stotinjak kilometara udaljenom Sinju zbog čega negoduju oba grada. Nazire li se rješenje provjerio je naš reporter MarkoŠiklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak kamiona s vrgoračkim otpadom na sinjski deponij blokira se danima.

"Ukoliko bi se dogodilo da kamioni s vrgoračkim smećem uđu fizički na deponij mi smo ih obavezni primiti", kazao je DraganPodrug, voditelj sinjskog deponija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do toga uvjeravaju mještani, neće doći.

"Dok smo mi ovdje kamion neće! Dakle, ovih sedam dana što ćemo ovdje stražariti, tu kamion neće ući. A bude li trebalo nastaviti dalje, mi ćemo se opet odazvati, ali kamion sigurno neće ući na deponij", naglasio je Ivan Klarić Kukuz iz Brnaza, a nadovezao se i njegov sumještanin Dražen Rančić:

"Kuća moje obitelji udaljena je 800 metara zračne linije. Tako da, nismo mogli ni prije, a sada pogotovo živjeti normalno od miomirisa koji dolaze s ovog odlagališta."

Puni kamioni sa smećem već su tri puta iz Sinja vraćeni za Vrgorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa valjda bi ljudi u Sinju koji su zaduženi za to odlagalište trebali nama omogućiti pristup, a ne mi. Valjda mi njima plaćamo, a ne oni nama," govori Mile Herceg, zamjenik gradonačelnika Vrgorca.

Iz Vrgorca kažu da njihovo odlagalište može primati otpad još dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je ozbiljna i krajnje je vrijeme da nastavimo s prikupljanjem otpada na području Općine Pojezerje i Grada Vrgorca", naglasio je Toni Grljušić, direktor Gradske čistoće i usluga Vrgorac.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako odlagalište otpada u Vrgorcu nema veze sa županijom.

"On je najljepši kad se slika s nekim, kad se smije i kada ulaže novac za PR - to je najbitnije. A ključni problem Splitsko-dalmatinske županije, Dalmatinske zagore i otoka... onda pere pilatovski ruke", kritizirao je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

U četvrtak su u resorno ministarstvo na sastanak pozvani čelnici Vrgorca. Rješenja i dalje nema na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo