PROSVJED NA RIVI /

Prosvjed na rivi zbog Karepovca: nisu protiv sanacije, ali sumnjaju u stručnost i transparentnost

Neugodan miris širi se vjetrom neovisno o novim sredstvima, amonijak i dušikov dioksid su u posljednja 24 sata prekoračili satnu vrijednost, a iz Grada na prosvjed nemaju komentara

17.2.2018.
18:55
VOYO logo

Od kada je prije gotovo tri mjeseca RTL prvi izvijestio kako nitko ne prati potencijalno štetne plinove zbog sanacije odlagališta otpada Karepovac, odgovorni su napravili pomake po tom pitanju. Umjesto tri parametra koja su mjerili - sada ih mjere šest, uveli su noćni rad kako bi se radovi ubrzali, špricaju odlagalište kemikalijama kako bi prikrili smrad. Na teren je izišao i ministar zaštite okoliša. Ipak sve to nije umirilo građane koji su danas prosvjedovali na rivi!

"Hoćemo čistu vodu! Hoćemo Čist zrak! Hoćemo zdrav Split!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke su to koje su na Splitsku rivu privukle više od tisuću ljudi, ali i životinja. Prosvjednici su tražili javnu objavu svih podataka vezanih uz sanaciju, jasno određenu odgovornost te uključivanje neovisnih stručnjaka jer institucijama ne vjeruju. Kažu zapošljavaju se podobni, a ne sposobni.

"Trebaju odgovarat gradska vlast, Stručno povjerenstvo koje je trebalo nadgledat Karepovac i svatko tko nije poštovao zakon na kraju krajeva. Neka pravna država djeluje", rekoa je Veljko Popović, organizator prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju da je dokumente o projektu sanacije mjesecima nemoguće pronaći zbog čega se  neovisni stručnjaci ne žele uključiti u cijelu priču.

"Di su jednostavno rekli da oni ne mogu doć do dokumenata, ne mogu doć do podataka i da oni kao stručnjaci onda na takav način ne mogu izaći", kaže Robert Pilipović, organizator prosvjeda.

Ni oni koji su imali uvid u dokumentaciju ne mogu se složiti radi li se sve kako bi se garantirala sigurnost građana pa je vjera u institucije, neovisno o posjetu ministra, snažno poljuljana.

"Koliko god stručne službe govore da je to u redu nekako nisam sklona tome povjerovat jer udišem to i od toga me boli glava, ne samo mene nego i moju djecu", kazala je Tina iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo sve informacije koje su nam potrebne, znači nemamo one stručne informacije, jednostavno ne možemo dopustit da se ovako stvari razvijaju dalje", zaključuje Ivana.

Zato se planiraju i nove akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo ovaj momenat iskoristit, osigurat da se sanacija sprovodi po slovu struke i uz sve moguće mjere zaštite građana Splita", ističe suorganizator prosvjeda Veljko Popović.

Sanacija koja, ponovimo, nema dokazan učinak na vodu, ide dalje. Neugodan miris širi se vjetrom neovisno o novim sredstvima, amonijak i dušikov dioksid su u posljednja 24 sata prekoračili satnu vrijednost, a iz Grada na prosvjed nemaju komentara.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo