Protiv Bandića / Prosvjed na hipodromu: 'Treba zaustaviti gradonačelnika u devastaciji Zagreba!' Građani mu poručili - da sjaši

Bez hipodroma - konjički sport nestaje

8.6.2019.
13:47
VOYO logo
Image

Gnjevni prosvjednici na hipodromu poručili Bandiću: 'Jašeš po Zagrebu 19 godina, sjaši više!'

Image

Gnjevni prosvjednici na hipodromu poručili Bandiću: 'Jašeš po Zagrebu 19 godina, sjaši više!'

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu ispred ulaza na Zagrebački hipodrom prosvjedujući protiv odluke gradonačelnika Milana Bandića o gradnji tzv. zagrebačkoga Manhattana na tome prostoru. S prosvjednog skupa poručili su gradskim vlastima da im ne oduzimaju tu zelenu površinu, a gradonačelniku - da sjaši!

Nedugo nakon što je Bandić najavio gradnju 'zagrebačkog Manhattana'  na prostoru od Jadranskog mosta na zapadu, rijeke Save na sjeveru, Velesajma na jugu te između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku, svi konjički klubovi i vlasnici konja od Grada su primili obavijest da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti svih 147 konja s hipodroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjedu koji su organizirali internetska stranica "Zagreb te zove", Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget prosvjednici, među kojima i brojna djeca, nosili su natpise: "Ne uništavajte zeleni dio našega grada", "Ni ovce ne dopuštaju da ih majmuni vode", "Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio", "Sjaši više"...

Među plakatima "Ne dirajte mi hipodrom" našao se i onaj s izjavom gradonačelnika iz 2018.:  "Mogu arhitekti risati kaj hoće - pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma" i da se, dok je on gradonačelnik, prostor hipodroma neće dirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubić: Bez hipodroma - konjički sport nestaje

Ivana Ljubić, predsjednica Konjičkog kluba Pony Express, čiji su članovi u pravilu djeca koja nemaju svoje konje, navela je da više od 500 djece nakon škole juri na hipodrom, kamo dolazi zdravije živjeti i humanije odrastati, i to im je mjesto - drugi dom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se na hipodromu događa 90 posto konjičkih događaja u Hrvatskoj i da je to  mjesto "puno više od velike livade na kojoj bi bilo lijepo sagraditi komercijalne građevine i golemi toranj kao kulu u Mordoru, s dobrim pogledom na podanike".

Ljubić je podsjetila i da se struka suprotstavila gradnji "grada u gradu", istaknuvši da je upravo hipodrom u svojoj osnovi od strateške važnosti za djecu i Grad te je poručila da od borbe za hipodrom - neće odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdila je da je, kada je prije 20 godina Grad Zagreb postao posjednik tog prostora, hipodrom zapušten s namjerom da bude proglašen - nepotrebnim.

Vezano uz najavu gradonačelnika o premještanju konja s hipodroma u dva kluba u Čehima i Mlaki, poručila je da nijedno privatno jahalište bez obzira na kapacitet i luksuz ne može preuzeti ulogu koju ima hipodrom kao gradski i konjički centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grgić: Bandić otvorio tezgu i prodaje Zagreb kao kumica na placu

Predsjednica Zelenog odreda - foruma braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija Vesna Grgić ustvrdila je da se Bandić u Zagrebu ponaša kao na placu. "On je otvorio tezgu i Zagreb prodaje na tezgi poput kumice na placu. Tko više da, s tim se dogovori, pa je tako dogovorio i za hipodrom", kazala je i dodala da se "u Zagrebu događa teror".

Predsjednik Udruge građana Siget Tomislav Vukoja osvrnuo se na izjavu gradonačelnika da nitko u ovom gradu neće financirati tuđe hobije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nas građane, obveznike koji pune gradski proračun nije pitao što mi mislimo o tome. Da se novac ne troši na uhljebljivanje kojekakvih 'rodjaka' koji ne znaju ni što ni gdje rade, ali znaju primati plaću, mislim da bi bilo novca za raznorazne hobije", kazao je.

Potpisi peticije skupljaju se do 22. lipnja, idući prosvjed je pred Skupštinom

Organizatori prosvjeda prikupljaju i potpise za peticiju do 22. lipnja koje će predati gradonačelniku, a Gordana Pasanec iz Nove ljevice najavila je idući prosvjed ispred zagrebačke Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima organizatora, današnji je prosvjed došlo podržati više od tisuću građana, a policija nije davala nikakve informacije o broju okupljenih, poručivši samo da nije bilo postupanja.

Današnji prosvjed došla je podržati Bandićeva skupštinska oporba pa je tako gradski zastupnik Renato Petek poručio da je interes građana iznad interesa pojedinaca i građevinskih lobija "koji će možda uz pomoć gradonačelnika pokušati osvojiti prostor hipodroma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužio je Bandića da je je njegova nepotistička, klijentelistička i interesna mreža devastirala mnoge projekte i prostore ovoga grada, poručivši mu da se "prestane gozbiti javnim interesom građana Grada Zagreba".

Na hipodromu i papa i Rolling Stonesi

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kazao je da je došao dati podršku kako bi se "zaustavilo divljanje prostorom u Zagrebu" i kako bi se zadržao prostor koji je "prevrijedan". Poručio je da "nema potrebe izbetonirati cijeli grad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba zaustaviti gradonačelnika u devastaciji i treba pametno planirati prostor", rekao je Maras, podsjetivši da su na hipodromu svojedobno koncert održali Rolling Stonesi (1998.), a poslužio je i kada su dvojica pape Ivao Pavao II. (1994.)  i  Benedikt XVI (2011.) posjetili Zagreb. Maras je upozorio na to da u Zagrebu, osim ovoga, ne postoji dovoljno velik prostor na kojem bi se ljudi okupili kada je to potrebno.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo