Prosječna plaća im je preko 19.000 kuna, a direktori imaju i preko 30.000

Raditi u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe vrlo je unosno, no čini se da su visoka prosječna primanja zapela za oko državnim revizorima koji su ih ocijenili previsokima.

10.2.2014.
15:23
VOYO logo

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP-u) previše troši na plaće. Zaključak je to iz uvjetnog mišljenja Državne revizije koja je provjerila poslovanje te zasigurno najbogatije domaće javne tvrtke tijekom 2012. godine i u prvih šest mjeseci 2013. godine.

Prema službenim podacima do kojih je došla Državna revizija, i to uz opasku da nisu dobili na uvid svu dokumentaciju iz koje bi se mogli utvrditi rezultati rada, HKZP je tijekom 2012. godine ostavio prihod od 594.760.295 kuna. Rashodi su pak iznosili 588.771.483 kune. Dobit koja je tvrtki, gdje radi oko 740 zaposlenika, nakon oporezivanja ostala iznosi 4.346.266 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja usluga u inozemstvu

Utvrđeno je, piše Novi list, da je HKZP najviše prihoda ostvario prodajom usluga u inozemstvu, nešto više od 88 posto. U pitanju su prihodi od rutnih naknada, terminalne naknade, rutne naknade za zračni prostor BiH.

Rashodi HKZP-a u 2012. godini bili su 0,9 posto viši nego godinu ranije, s tim da su troškovi zaposlenika porasli 3,2 posto. Prosječna neto plaća zaposlenika 2012. godine iznosila je 19.271 kuna, dok su direktori i izvršni direktori sektora mjesečno zarađivali 30.575 kuna neto u prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obračunom plaća prema Kolektivnom ugovoru i Pravilniku o radu HKZP nije postupio u skladu s odredbom Odluke Vlade RH o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava kojom je propisano da su uprave trgovačkih društava zadužene da plaće i druga primanja svih rukovodećih struktura budu usklađene s plaćama članova uprave ovisno o vrsti radnog mjesta. Zato je potrebno odredbe kolektivnog ugovora uskladiti s ovom odlukom Vlade", naglašavaju državni revizori, no pokušaji da se kolektivni ugovor u HKZP-u, koji slovi kao najbolji u Hrvatskoj, promjeni gotovo su nikakvi.

Tvrde da imaju najkonkurentnije cijene i plaće niže nego u regiji

HKZP tvrdi da su plaće njihovih zaposlenika niže nego u regiji, a istovremeno su usluge što ih pružaju najjeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osiguravamo potreban kapacitet i najvišu razinu sigurnosti zahtijevanu od strane Eurocontrol-a, uz istovremeno zaračunavanje najkonkurentnije cijene", objašnjavaju iz HKZP-a. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Upozorenje-revizora-Hrvatska-kontrola-zracnog-prometa-previse-trosi-na-place

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo