testiranje znanstvenika /

Jedemo li manje kvaliteniju hranu nego na zapadu Europe, jesu li naši deterdženti lošiji od onih iste marke u Njemačkoj?

Odgovor na to pitanje znat ćemo ove godine jer počelo je prikupljanje proizvoda iste robne marke u Munchenu i Zagrebu. Zatim će ih znanstvenici testirati i potražiti razlike.

1.4.2017.
18:15
VOYO logo

Do sad se o tome špekuliralo, a do kraja ljeta znat će se koriste li Hrvati i Nijemci iste proizvode. Europarlamentarka Biljana Borzan odvela je znanstvenike u kupovinu u Munchen.

Na njima je sada da testiraju razlike u kvaliteti identičnih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj istraživanja je dokazati ili opovrgnuti tezu da su različiti proizvodi oni koji se prodaju u Njemačkoj različiti od onih koji se mogu kupiti u Hrvatskoj, odnosno u zemljama starih članica EU", kazala je Biljana Borzan, zastupnica u europskom parlamentu.

Borzan tvrdi da čak 80 Hrvata smatra da se na našem tržištu nalazi roba lošije kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirat će se ukupno 28 proizvoda. Uz prehrambene uspoređivat će se i neprehrambeni poput deterdženata i omekšivača za rublje. Jedan dio proizvoda stigao je na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

"Nisu samo u pitanju samo parametri kvaliteti. Radit će se i neki drugi parametri. NPR. razne vrste aditiva kao što su sladila, konzervansi, neki od anti oksidansa. Gledat će se cijeli niz parametara kako bi se što je moguće bolje utvrdili razlike", kazala je
Jasna Bošnir, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Analize bi trebale biti godove do kraja lipnja, a rezultati će biti objavljeni u rujnu.  

"Pošto je Europska unija jedno jedinstveno tržište i u svim zakojima se govori o jednakosti i ravnostpravnosti njenih građana. Samim tim moramo uzeti kao glavni cilj da idemo mijenjati zakone, da nemamo građane drugog i trećeg reda nego da su svi ravnopravni", dodaje Borzan.

Istraživanja će se obaviti na nekoliko institucija. Znanstvenici već u ponedjeljak kreću u kupovinu proizvoda s domaćih polica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo