diskriminacija pri naplaćivanju / Progovori engleski i plati 30 posto više: istražili smo što kažu turisti na veće cijene koje ne vrijede za domaće

Podizanje cijena turistima nije, naravno, hrvatski izum. Ono što sprječava naše ugostitelje da to naprave jest dosta rigorozan zakon i kazna od 5 do 50 tisuća kuna

5.6.2018.
20:15
VOYO logo

Svi znaju za to, većina je to i doživjela, ali o tome se ne govori. Mnogima je poznato da se u turističkoj sezoni strancima u Hrvatskoj često naplaćuju veće cijene za iste proizvode ili usluge nego domaćima. RTL istražuje što o tome misle upravo ti turisti koji za isto plaćaju više nego domaći - neki čak smatraju da je to savršeno u redu.

Neke stvari u životu nemaju cijenu, ali ljeti na našoj obali, sve ima cijenu i to visoku. Samo po sebi to i nije problem, ali kada kao stranac shvatite da je domaćima jeftinije odnosno da plaćate porez na domovnicu, tada ste s razlogom ljuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozač taksija mi je za tri kilometra naplatio 150 kuna. To je nevjerojatno. Prije pet minuta kupio sam ledeni sok i platio sam jednu šalicu 50 kuna. To, za mene, nije normalno", komentirao je Poljak Robert.

Radovan je jedan od najiskusnijih splitskih ugostitelja, vlasnik konobe s Michelinovom preporukom i ni njemu to nije normalno. Pod njegovim su krovom, tvrdi, svi jednaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oprostite, ali reć ću vam samo nešto. Koga ja želim počastiti, ja ću ga počastiti, ali cijena koja je u meniju je za našeg i za stranog gosta", kazao je ugostitelj Radovan Piplović.

Ne razmišljaju, dodaje ipak, svi tako. Isti odgovor dobili smo, očekivano i od njegovih kolega. Ono što nismo očekivali jest kako je diskriminacija pri naplaćivanju, nekim turistima, sasvim u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je u redu. Mi dođemo ovdje i preplavimo ulice... U Sedoni, gdje ja živim, ima mnogo turista svakog dana i mislim da bi trebali platiti malo više zbog te povlastice", smatra Amerikanka Rosemary.

Podizanje cijena turistima nije, naravno, hrvatski izum. Dovoljan je samo letimičan pogled na internet tražilicu kako bi primjetili da se takve stvari događaju svugdje, od Indije do Belgije. Ono što sprječava naše ugostitelje da to naprave jest dosta rigorozan zakon i kazna od 5 do 50 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi otkrili što je pošteno, a što ne, možda je najbolje upitati se kako bi se vama svidjelo da vam na godišnjem odmoru taksist minutu u automobilu naplati 150 kuna i još da gorčinu zbog te očite diskriminacije zalijevate sokom čiji decilitar košta 50 kuna. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo