NESTABILAN POČETAK TJEDNA / DHMZ upalio upozorenje za dijelove Hrvatske, od sutra vrlo promjenjivo: Meteorologinja ima važan savjet

Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će mjestimice padati i kiša

18.4.2022.
12:43
VOYO logo

Bit će djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano, u istočnim predjelima povremeno više oblaka, a popodne i navečer može mjestimice pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni. Na Jadranu jaka i olujna bura postupno će slabjeti i u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 9 do 13, a na Jadranu od 15 do 18 stupnjeva Celzijusovih, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upaljeno narančasto upozorenje

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za ponedjeljak, 18. travnja narančasto upozorenje zbog jakog vjetra i bure koji će zahvatiti veći dio obale.

Na području Kvarnera očekuje se jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra do 95 kilometra na sat. Područje Velebitskog kanala također će zahvatiti jaka, prijepodne mjestimice vrlo jaka bura, s udarima vjetra do 110 kilometara na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjevernoj Dalmaciji prijepodne se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura s udarima vjetra do 95 kilometra na sat, a na području Srednje i Južne Dalmacije jaka, mjestimice vrlo jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar s udarima do 100 kilometra na sat. 

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila", istaknuli su u upozorenju objavljenom na stranicama Ravnateljstva Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također kažu kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je i da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se svima koji putuju preporuča da prate informacije o prometu.

Zbog vjetra neke dionice na A1 i A6 otvorene samo za osobna vozila

Za sav promet otvoreni su: Paški i Krčki most, a zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su neke dionice na A1 i A6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja te na Mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom blagdana Uskrsa zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1) bit će na Uskrsni ponedjeljak (18. travnja) od 14 do 23 sata.

Na većini prijelaza s Bosnom i Hercegovinom na ulaz osobna vozila čekaju od pola sata do dva sata na prijelazu Bogovolja/Hadžin Potok, Na izlazu prema mađarskoj pola sata. Teretna vozila na ulaz u Hrvatsku na prijelazu Tovarnik-Šid čekaju tri sata. Trajekti i brodovi plove redovito. Zbog vjetra, u prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Dubrovnik-Pomena-Korčula-Hvar-Milna-Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestabilan zrak

Idućih dana iznad nas će kružiti nešto nestabilniji, ali i hladniji zrak pa će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti i slabih oborina, prognozirala je Damjana Ćurkov Majaroš za RTL. Danas poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a zatim krajem dana jače naoblačenje, ponegdje i malo kiše. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a temperatura oko 12 stupnjeva.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo, mjestimice će pasti i koja kap kiše. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar ostaje svježe. U Dalmaciji pretežno sunčano, jaka i olujna bura i tramontana će polako slabjeti, ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak, a temperatura između 13 i 18 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, bura će prema kraju dana polako slabjeti. U gorju promjenjiva naoblaka, ali većinom suho i postupno manje vjetrovito.

Idućih dana na kopnu i moru

U novom tjednu promjenjivo, mjestimice će biti kiše, i to najvjerojatnije u noći na srijedu i opet pred vikend. Do sredine tjedna ostaje svježe, osobito tijekom jutra u gorskim predjelima gdje je moguć slab mraz, a onda će od četvrtka temperatura malo rasti. Na Jadranu u novom tjednu vrijeme po južini izmjenjivati će se sunčana i oblačna razdoblja. Ponegdje će biti kiše i pljuskova, a zapuhat će jugo, pred vikend i pojačati, samo u srijedu prolazno bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a prognozirala je za HRT da će i blagdanski ponedjeljak bit razmjerno svjež i vjetrovit. Uz promjenjivu naoblaku u sjevernim kopnenim predjelima lokalno može pasti malo kiše. Na Jadranu sunčano, ali još uz česte olujne udare bure, sredinom dana na otocima i jak sjeverozapadni vjetar.

Dodatno je savjetovala: "Olujna bura još će i u ponedjeljak stvarati probleme u prometu, no u drugom dijelu dana postupno će slabjeti, pa ukoliko krećete na put, popodnevni sati svakako su bolji izbor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od utorka vrlo promjenjivo, pravo proljetno vrijeme - izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će mjestimice padati i kiša. Zapuhat će jugo, koje će samo prolazno u srijedu zamijeniti bura, ne odviše jaka. Temperatura zraka bit će u postupnom porastu.

Bura će na Jadranu u utorak oslabjeti i okrenuti na jugo s kojim dolaze promjenjiviji dani, pa će povremeno oblaka biti više, a mjestimice će pasti i malo kiše, ponajprije sredinom tjedna. I na kopnu od utorka još nestabilnije, uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja te mjestimičnu kišu, a iako će dnevna temperatura postupno rasti, ujutro je mjestimice moguć i kratkotrajan mraz, osobito po gorskim kotlinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo