STIŽE VELIKA PROMJENA / Vrijeme bi moglo biti opasno! Upaljen meteoalarm, prijeti obilna kiša: Meteorologinja otkrila kada se očekuje stabilizacija

Utorak će biti pretežno oblačan i kišovit, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje, posebice u Dalmaciji, bit će neverina

2.5.2023.
7:31
VOYO logo

Utorak će biti pretežno oblačan i kišovit, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje, posebice u Dalmaciji, bit će neverina. Na većem dijelu Jadrana umjereno i jako jugo, a na sjeveru bura, prognoza je HRT-a.

"U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno vrijeme, no još ujutro u Podunavlju sunčana razdoblja. Kiša je vjerojatnija u zapadnim predjelima, osobito od sredine dana, a navečer će je biti gotovo posvuda. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Najviša temperatura između 18 i 20 stupnjeva", prognozira Kristina Klemenčić Novic, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj malo svježije. Od jutra mjestimična kiša uz granicu sa Slovenijom te na širem karlovačkom i sisačkom području, a zatim i drugdje. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Image
Foto: DHMZ

Sjeverni i sjeveroistočni vjetar puhat će i u gorskim krajevima. Duž obale sjevernog Jadrana jugo i istočnjak koji će okrenuti na buru i navečer jačati, pa će u noći podno Velebita biti i olujnih udara. Uz mnoštvo oblaka povremeno će padati kiša, ponegdje obilnija i praćena grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru. Najviša temperatura od 14 u gorju do 18 stupnjeva na otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako i malo toplije u pretežno oblačnoj Dalmaciji. U prvom dijelu dana kiša te neverini, a popodne su izgledna kraća sunčana razdoblja. Jako jugo, prema otvorenom moru na udare i olujno, od sredine dana će postupno slabjeti.

I na krajnjem jugu Hrvatske u početku još jako jugo, na otvorenome s olujnim udarima, pa će more biti valovito i jače valovito. Uz mnoštvo oblaka i kiša, osobito u noći i prvom dijelu utorka, kad ponegdje može biti izraženijih pljuskova te grmljavine. Najviša temperatura oko 18 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ je za utorak izdao žuto upozorenje za cijelu Dalmaciju, Velebitski kanal, Istru i Kvarner te za Gospićku, Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju.

Image
Foto: Screenshot/DHMZ

U srijedu kiša pa stabilnije vrijeme

U srijedu uglavnom bura, osobito podno Velebita na udare i olujna. U unutrašnjosti u većini umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Sa zapada slijedi postupan prestanak kiše i smanjenje naoblake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četvrtka će biti sve sunčanije, uz porast najviše dnevne temperature zraka. Jutra će ipak biti svježija, u unutrašnjosti uz ponegdje moguću kratkotrajnu maglu. Bura će slabjeti i već u četvrtak okretati na sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Uz sve više sunčana vremena i na Jadranu, dnevna temperatura zraka prema petku u porastu. No srijeda još dosta nestabilna s kišom, uglavnom u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu oblake rastjerivati bura, koja će podno Velebita na udare biti i olujna. Bura će kratko zahvatiti i dio srednjeg Jadrana, ali već u četvrtak će biti u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK upozorava vozače na mokre kolnike

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku te odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zastoji su povremeno mogući na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas do 7. lipnja zbog radova ponovno se zatvara izlazni krak čvora Učka iz smjera Rupe u smjeru Opatije i Pule (A7). Obilazak je čvor Jurdani -DC8-kružno raskrižje Matulji-Opatija/Pula.

Od danas u 11 sati do 14. srpnja u 15 sati, zbog radova, bit će zatvorena državna cesta DC307 između Mokrica i čvora Zabok. Obilazak je DC307-DC14-čvor Andraševec-ŽC2197-Oroslavje-DC307 (Mokrice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su katamaranske linije Vis-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik i Korčula-Hvar-Split te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo