PROFESORU FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI PRIJETIO SMRĆU: / 'Izvadit ću pištolj i pronaći te u Zagrebu'

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Basic

"Izvadit ću pištolj i pronaći te u Zagrebu".

23.2.2017.
9:56
PIXSELL, Zarko Basic
VOYO logo

Profesoru zagrebačkog Fakulteta politički znanosti Nenadu Zakošeku u utorak je prijećeno smrću tijekom izlaganja na tribini "Solidarnost u akciji protiv desnog ekstremizma: aktivistička i filantropska inovacija iz Hrvatske" koja je održana u Berlinu. Iako je tribina bila daleko od njegova doma prijetnje nisu zvučale nimalo bezazleno. Zakošeka je posjetitelj skupa prvo izvrijeđao, a potom mu kazao da će "izvaditi pištolj" i pronaći ga u Zagrebu.

"Primijetio sam dvojicu ljudi koji su sjeli u prvi red. Kada sam završio prezentaciju, jedan od njih postavio mi je dva pitanja. Jedno o tome što mislim o slučaju 'lex Perković' i zašto se štiti 'udbaškog ubojicu', a drugo zašto se štiti 'socijalfašiste' kao što je Tito. Odgovorio sam o 'lex Perkoviću', a za 'socijalfašista' sam rekao da se s tom kvalifikacijom ne slažem. Počeo se derati i prijetiti, pozvao me čak da izađemo van i riješimo stvar. Na kraju je rekao da će me potražiti u Zagrebu i izjurio iz dvorane", prepričao je incident sam Zakošek nakon povratka iz Berlina. Napad ga, kaže, nije iznenadio, a žali što mu se posjetitelj umjesto prijetnjama nije suprotstavio argumentima. Ovako je, ističe, potvrdio jačanje ekstremizma o kojem je govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Blažević iz Zaklade "Solidarna", koja je organizirala tribinu, kazao je kako se posjetitelj "derao, prijetio i govorio da će izvaditi pištolj da bi na kraju bijesno bacio mikrofon i izletio iz dvorane" te da se "predstavio kao Hrvat rođen u Njemačkoj".

Fotografirao slajdove koji su puštani na tribini

"Riječ je bila o čovjeku, pedesetogodišnjaku, za kojeg nisam siguran je li spontano reagirao ili je to bilo učinjeno s planom. Zapazio sam ga još tijekom tribine da fotografira slajdove koje smo puštali, a na kojima su bili primjeri desnog ekstremizma u Hrvatskoj. Ne mogu ocjeniti je li fotografirao za osobnu arhivu ili mu je trebalo za nešto drugo", ispričao je, pak, Vedran Horvat, izvšni direktor Instituta za političku ekologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U publici je bilo pedesetak posjetitelja, među kojima mnogo Nijemaca, ali i Hrvata koji u Berlinu žive posljednjih godina, a dio njih od početka 1990-ih.

Forum piše kako je incident inače nastavak na harangu radikalno desnih i klerikalnih hrvatskih internetskih portala koji su danima prije skupa objavljivali huškačke tekstove o sudionicima tribine, na kojoj su osim Zakošeka, Blaževića i Horvata govorile i kiparica Nika Radić iz inicijative Kulturnjaci 2016. te Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i članica Upravnog odbora Zaklade "Solidarna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativnu kampanju pokrenuo je 16. veljače portal Narod.hr s tekstom pod naslovom "Berlin: GONG, Solidarna i Zakošek – o 'desnom ekstremizmu' u Hrvatskoj" u kojem je blatio organizatore i govornike skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo