Profesorica koja je ganula Hrvatsku ima novu poruku

Nastavnica i pedagoginja Ankica Benček svojim otvorenim pismom isprike vlastitoj djeci i svojim učenicima prije nekoliko tjedana protresla je Hrvatsku.

15.3.2011.
13:14
VOYO logo

Gledajući stanje u kojem se Hrvatska nalazi, sve češće prosvjede i javno izražavanje nezadovoljstva sve većeg broja ljudi, prof. Benček još jednom se otvorenim pismom u Večernjem listuobratila hrvatskoj javnosti.

'Neka i akademici konačno glasno, jasno i javno progovore'

"Želim potaknuti ljude slične meni da se pridruže prosvjedima, koji moraju biti dostojanstveni, ne protiv pojedinca, u ovom slučaju premijerke, nego protiv stanja u kojem se svi skupa nalazimo, a u kojem se prije svega obezvređuje vrijednost znanja i poštenje. Želim da šutljiva većina postane glasna, da bez straha kaže svoje mišljenje. Pozivam akademike koji cijelo vrijeme šute, da konačno progovore glasno, jasno i javno, i to ne u smislu očitovanja o dnevnoj politici nego opstanku i kvaliteti države", kaže prof. Benček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatizacija, dokapitalizacija, nelojalna konkurencija, neprincipijelna koalicija, raslojavanje društva, tajkuni,obespravljena i marginalizirana inteligencija i sve više sirotinje, sve su to riječi kojima je u svom pismu profesorica pokušala opisati stanje u Hrvatskoj. Dodala je još i obespravljenu masu i privilegirane pojedince, prijevare, laži, mito, korupciju, nepotizam, zakon tržišta i beskrupulozne obmane pod motom: "Sve za Hrvatsku – Hrvatsku nizašto".

'Prepustite vlast boljima, sposobnijima i nepotrošenima'

"Ovaj bunt nije nastao iz obijesti, dosade ili želje za osobnim isticanjem. (Iako ima i toga.) Ovaj bunt je nastao iz očaja i osjećaja nemoći da se nešto promijeni i poboljša. Ovaj bunt je rezultat općeg stanja izazvanog općom svjetskom krizom i našom domaćom nesposobnošću, nemarom i 'baš me briga' filozofijom. Godinama smo zbog inertnosti zabijali glavu u pijesak. Nije trebalo ni prevelike pameti ni objektivnih pokazatelja da se uvidi što se radi i kamo sve to vodi. Ako je netko gotovo ni iz čega stvorio bogatstvo i carstvo, bilo koje vrste, to je trebao biti jasan znak da se tu nešto krije, nepošteno i po državu i narod štetno i opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvorila se društvena elita mahom zasnovana na kapitalu i moći, koja je počela stvarati zakone i pravila ponašanja, te počela upravljati narodom. Od nekoliko privilegiranih pojedinca, širenjem na rodbinu, prijatelje, poslušnike i prijetvorne ulizice nastala je čitava jedna klasa nadmoćnih i društveno uzdignutih. Takvima se priklanja drugi sloj koji želi biti privilegiran i ugrabiti barem nešto sa stola moćnih", piše profesorica.

No, dodaje kako se narod konačno probudio i traži generalnog krivca za ovo stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepustite vlast boljima, sposobnijima, nepotrošenima i mlađima. Gradimo suvremenu, poštenu, slobodnu i slobodoumnu Hrvatsku. Gradimo je za svoju djecu i unučad, a ne rastačimo je nizašto", na kraju poručuje profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo